Інвестиції від першої особи: досвідчені інвестори про те, з чого варто починати

Інвестиції від першої особи: досвідчені інвестори про те, з чого варто починати

У одвічній суперечці "На чиїх помилках треба вчитися?" думки розділилися: одні впевнені, що на своїх, інші рахують — на чужих. Ми ж, у свою чергу, пропонуємо вчитися не на промахах, а на знаннях більш досвідчених фахівців

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Продовжуючи наш спецпроект Smart Investments, що реалізується у партнерстві з інвестиційною компанією Smart Holding, ми звернулися до провідних експертів інвестиційної сфери з проханням порекомендувати, як і у що починати інвестувати.

Дмитро Томчук, інвестфонд First Investment Step Online (FISON)

— Головна порада: не інвестуйте всі гроші, які у вас є. І навіть половину! Можливо, десяту частину, але розкладіть її в десять різних інструментів інвестування і довго спостерігайте за тим, що відбувається. Якщо все йде добре, збільшуйте суму інвестицій – поступово та рівномірно.
Головне правило тут - не робити різких рухів і ніколи не втрачати повної безпристрасті.

Краще займатися цим не самотужки, а під керівництвом досвідчених професіоналів, об'єднавшись з тим, хто добре розуміється на питанні. Сьогодні для цього є всі можливості – існують і доступні асоціації, синдикати та ін.

І, звичайно, не варто інвестувати в свідомо високоризикові проекти з короткими термінами. Швидких грошей не буває — це прийом для обману населення.

Вчитися інвестувати треба з елементарного - відкладати частину грошей зі свого прибутку і не витрачати їх. Це навчить тій самодисципліні, без якої діяльність інвестора неможлива. Але головне — розумітися на тому, що ви робите, а не інвестувати на дотик або довірившись третім особам без досвіду.

Залізне правило: до інвестування у вас має бути експертиза у питанні. А це означає безперервний процес здобуття знань, читання літератури, отримання потрібної інформації з усіх джерел та розумову діяльність, що включає навички аналізу та прогностики. І ще раз – експертиза. Якщо цього всього немає, то результатом вашої інвестиційної діяльності будуть втрачені гроші.

Григорій Овчаренко, керуючий локальними активами групи ICU

— Будь-які інвестиції повинні відповідати цілям, профілю клієнта та обрію інвестування. Щоб назбирати на навчання, точно не варто вкладати в криптовалюту — це ризиковано. Якщо попередній досвід включав лише банківський депозит, то наступним кроком можуть стати такі консервативні інструменти, як державні облігації. Але при цьому нічого не заважає купити біткоїн, якщо у вас є вільні кошти, і ви готові пожертвувати цією сумою.

Інвестувати можна самостійно, якщо у вас достатньо часу на вивчення ринку і на сам процес інвестування. Також можна довірити це фінансовому раднику чи компанії з управління активами.

Євген Нетреба, Associate в Chernovetskyi Investment Group

— Насамперед інвестору-початківцю необхідно зрозуміти, що для отримання видимого результату від інвестування вкладати варто не менше 30% від свого регулярного доходу. Диверсифікація вкладів на 10-15 інструментів гарантує кращий результат, ніж інвестування у щось одне. Для такого поділу, на мою думку, необхідно не менше $10 тис., оскільки невеликі інвестиції до $5-10 тис. можуть бути невигідними через комісії брокерів, платформ та інші нюанси. А підхід із диверсифікацією інвестицій дозволяє мінімізувати ризики великих втрат.

Вчитися інвестувати потрібно з елементарного - відкладати частину грошей зі свого прибутку і не витрачати їх

Серед нових інструментів, які стають доступними українцям, я рекомендую звернути увагу на інвестиції в землю та ринок криптовалют.

Якщо плануєте займатися питанням інвестицій самостійно, перед тим, як вкладати гроші, рекомендую витратити мінімум тиждень на вивчення особливостей того об'єкта інвестицій, який ви вибрали. Свідомий підхід до власних грошей дає кращий результат, ніж бездумне розкладання коштів у найпопулярніші інструменти.

Олексій Олійников, керуючий партнер InVenture

— Намагайтеся зробити свої перші інвестиції спільно з досвідченими інвесторами. Якщо серед ваших знайомих немає таких гуру, вступіть у бізнес-спільноту чи інвестклуб.

Не женіться відразу за високою прибутковістю, інвестуючи всі свої заощадження в один інвестиційний інструмент. Краще заробити перші 10-15% річних, ніж втратити все та "поховати" бажання інвестувати в майбутньому.

Розгляньте краудінвестінг або краудлендинг як формування вашого пасивного доходу. При цьому у вас з'явиться чудова можливість диверсифікувати ризики та увійти до кількох бізнес-проектів.

Не піддавайтеся емоціям і не вкладайте кошти в перший-ліпший проект. Проаналізуйте хоча б п'ять бізнес-проектів і оберіть з них найбільш оптимальний за співвідношенням прибутковість/управління ризиками.
Уважно та досконально вивчайте фінансову, юридичну, комерційну та маркетингову частину проектів, аж до репутації засновників та професіоналізму менеджменту. Якщо не вистачає своєї компетенції, найміть тямущих юристів, брокерів та аудиторів.

Підхід із диверсифікацією інвестицій дозволяє мінімізувати ризики великих втрат

У сухому залишку

Підбивши підсумок вищесказаному, звернемо увагу на головні озвучені моменти, на які потрібно акцентувати увагу інвестору-початківцю:

- вчитися інвестувати потрібно з елементарного - відкладати частину грошей зі свого прибутку та зробити цю суму недоторканною;

— якщо метою вашого інвестування є обов'язкове отримання прибутку, — уникайте інвестицій у ризикові активи (криптовалюту, стартапи);

— самостійно починати інвестувати потрібно лише після того, як ви здобули хоча б базові знання про об'єкт вкладення. Уважно та досконально вивчайте фінансову, юридичну, комерційну та маркетингову частину проектів, аж до репутації засновників та професіоналізму менеджменту. Якщо на це немає часу, краще зверніться за допомогою до фінансового радника або в компанію з управління активами;

— не женіться зі старту за високою прибутковістю, інвестуючи всі свої заощадження в один інвестиційний інструмент. Краще заробити перші 10-15% річних, ніж втратити все та "поховати" бажання інвестувати в майбутньому;

- Диверсифікація інвестицій мінімізує ризики фінансових втрат.

Наступного разу в рамках нашого спецпроекту Smart Investments ми розповімо, як зібрати власний інвестиційний портфель в Україні.

Анастасія ПЛАМЕННА, спеціально для Delo.ua