Інвестиції "для чайників": шпаргалка для інвестора-початківця

Інвестиції "для чайників": шпаргалка для інвестора-початківця

Стати інвестором у наш час – справа нескладна. Благо, зараз нам доступні багато інструментів інвестування грошей з різним ступенем доходності, ризику та різним порогом входження

Новачки можуть почати з банківських депозитів або придбання акцій компаній. Більш досвідчені інвестують у золото, ОВДП, стартапи, криптовалюту тощо. З іншого боку, для того, щоб інвестування закінчилося отриманням прибутку, а не назавжди відбило бажання вкладати гроші, необхідно мати хоча б початкові знання того, що таке інвестування, яким воно буває, а також розуміти, куди інвестувати, щоб не прогоріти.

У нашому новому спецпроекті про інвестиції ми розберемося, яка класифікація інвестицій існує, які з них є найприбутковішими та високоризиковими, куди інвестують люди знаючі і, власне, які види інвестицій підходять для мікро- та макроінвесторів. І почнемо ми з азів...

Види інвестицій

Відразу зазначимо, що класифікатор видів інвестування досить широкий, тому в даному матеріалі зупинимося на основних.

#1. Класифікація за формою власності

Такі інвестиції бувають:

приватними: у ролі інвестора виступає фізична особа чи юридична організація;

державними: вклади капіталів держпідприємств, держбанку, держфондів, фондів, які не належать до бюджетних, але є державними;

іноземними: інвесторами виступають зарубіжні підприємства;

змішаними: сумісне володіння активами кількох інвесторів.

#2. Класифікація з об'єктів

Реальні: купівля обладнання, будівництво нових приміщень, розширення виробництва, вкладення коштів у торгові марки, у розвиток персоналу тощо.

Фінансові: придбання акцій та цінних паперів, банківські депозити, нерухомість, кредитування тощо.

Спекулятивні: мета таких інвестицій — короткострокове збагачення через очікуване підвищення ціни на валюти, дорогоцінні метали, цінні папери тощо.

#3. Класифікація за терміном інвестування

Йдеться про час, за який інвестор планує вийти на певний рівень прибутку.

Короткострокові: до одного року.

Середньострокові: від 1 до 5 років.

Довгострокові: інвестиції на строк понад п'ять років.

Ануїтетні: деякі види інвестування можуть приносити прибуток не завжди, але регулярно. Наприклад, депозити, придбання боргових зобов'язань, виплати пенсійних фондів.

#4. Класифікація за фактором доходності

Існують високоприбуткові, середньоприбуткові, низькоприбуткові та безприбуткові інвестиції. Якщо перші три типи визначаються рівнем одержуваного доходу порівняно із середньоринковим, то у безприбутковому типі прибуток замінюється ефектом екологічного, соціального чи іншого неекономічного виду.

#5. Класифікація за ризиками

Низькорискові вкладення характеризуються дохідністю лише на рівні 10-15% річних. Сюди входять банківські депозити, вкладення в нерухомість. Також до них відносять знеособлені металеві рахунки, накопичувальні страховки, депозити та НПФ із рівнем ризику приблизно 3%.

Середньоризові інвестиції потенційно здатні принести 15-30% річних. Рівень ризику становить близько 25%, залежно від інструменту. До групи відносять різного роду ПІФи та загальні фонди банківського управління, а також довірче управління та торгівлю на біржі.

Високорискові можуть приносити від 50% доходу щорічно та відрізняються рівнем ризику від 25%. До високоризикових інвестицій відносяться Forex (гра на міжнародному ринку валюти) і хайп (HYIP) - високоприбутковий інвестпроект, в якому учасники заробляють завдяки припливу коштів від нових вкладників, але при цьому нагадує фінансову піраміду.

Також варто зазначити, що ці дві класифікації (#4-5) взаємопов'язані між собою: чим вищий ризик втрат інвестицій, тим вища їхня дохідність.

Популярні види інвестицій

Найбільш популярними видами інвестицій у світі, та в Україні зокрема, сьогодні є банківські депозити, державні (ОВДП) та корпоративні облігації, акції українських та зарубіжних компаній, інвестиційні та пенсійні фонди, вкладення у нерухомість та землю, дорогоцінні метали та криптовалюти.

Як розповів Delo.ua Григорій Овчаренко, керуючий локальними активами групи ICU, особисто він вважає за краще вкладати гроші у всі перераховані вище інструменти, від банківських депозитів до пенсійних фондів, за винятком криптовалют. А ось у групі ICU є кілька напрямків інвестування: від портфельних, до перерахованих вище класів активів, до прямого і венчурного інвестування.

"Після того, як в Україні з'явиться законодавча можливість для юридичних осіб вкладатися в землю, ми зайдемо і в цей напрямок. Враховуючи інтерес до іноземних цінних паперів, ми створили кілька інвестиційних фондів: Global Equity Index та фонд єврооблігацій. Вони надають доступ до іноземних цінних паперів широкому колу фізичних осіб", - каже Овчаренко.

Керуючий партнер InVenture Олексій Олійников каже, що в його компанії також популярні такі інвестиції, як участь в IPO через брокерів, вклади у створення власного бізнесу або покупка частки в бізнесі (партнерство), надання приватних позик підприємцям безпосередньо або через посередників (P2P). Його компанія розглядає входження до нових проектів як міноритарного інвестора спільно з іншими інвесторами.

"При цьому наша роль полягає у підборі якісних проектів, проведенні попереднього аналізу перспективності та виявленні ризиків бізнесу, частковому фінансуванні проектів, надалі сприянні у виході з бізнесу або залученні додаткового капіталу. Для нас і наших партнерів цікаві компанії, що швидко ростуть, у певних галузевих нішах, які націлені на масштабування, вимагають поповнення оборотного капіталу або ж капітальні інвестиції в модернізацію основних фондів або вихід на нові ринки», — ділиться Олійников.

Зі свого боку Євген Нетреба, Associate у Chernovetskyi Investment Group, розповів, що залишаються популярними інвестиції в акції компаній технологічного сектора, а також у криптовалюти.

"Стрімке зростання компаній, які виробляють вакцини, здійснюють польоти на орбіту, дефіцит відеокарт та чіпів - все це щодня впливає на ринок. Криптовалюти також є популярною інвестицією серед українців. Зовсім недавно Україна потрапила до топ-5 щодо використання криптовалют. Також ми спостерігаємо зміни на законодавчому рівні щодо „віртуальних активів”. В Україні криптовалюту прирівнюють до звичайних грошей, а ось що з цього вийде - це вже зовсім інше питання", - зазначив Нетреба.

Які інвестиції вибирати на мікро- та макрорівнях?

Найбільший дохід приносить інвестиція, зроблена з якісним розрахунком усіх ризиків та потенціалу, запевняють опитані експерти.

"Будь-які інвестиції можуть бути високоризиковими, якщо інвестувати в те, чого не розумієш, у період часу, який не розумієш, без розуміння своєї мети. Тому важливим є не актив, а актив у періоді часу на певній території в рамках певної стратегії", — запевняє Михайло Рітчер, співзасновник MRP та Wotan.

З ретельною підготовкою до інвестування хорошу прибутковість можуть дати як нерухомість, облігації, і ангельське інвестування в стартапи. Питання лише у термінах, коли ця прибутковість себе реалізує.

Мікроінвестування є більш ризикованим, тому що зазвичай стосується високорентабельних проектів. Незважаючи на невеликі суми, можливості учасників вищі, бо набагато вища за очікувану прибутковість. Макроінвестування передбачає розміщення великих сум в один кошик і з розрахунком на низький дохід. Це найбільш консервативний стиль інвестування.

"На макрорівні все залежить виключно від планів і бажань інвестора за рівнем прибутковості. Якщо бажання, так би мовити, скромні, то цілком підійдуть традиційні інструменти на кшталт депозитів, інвестицій у нерухомість, акції. Вони здебільшого гарантують, як мінімум, покриття інфляції, а здебільшого ще й помірний прибуток", - вважає Євген Нетреба.

"Чим менше капіталу в інвестора, тим більше інвестиції мають бути зосереджені в ліквідних низькоризикованих інструментах, - вважає Роман Черепаха, інвестиційний директор в Horizon Capital. - При зростанні капіталу частину інвестицій можна направити в відносно ризикові інструменти (акції, інвестиції в приватні компанії тощо. д.), де потенційний прибуток може бути істотно вищим".

У наступних статтях детально розглянемо найпопулярніші інвестиційні інструменти, почуємо поради професійних інвесторів для початківців та поговоримо про те, як збирати інвестиційний портфель в Україні.

Інфографіка: Тетяна Кравченко, Delo.ua Фото: Depositphotos

Анастасія ПЛАМЕННА, спеціально для Delo.ua