НБУ скасував плату за депозитарні послуги на час війни

Фото: НБУ
Фото: НБУ

Національний банк України тимчасово скасував тарифи на депозитарні послуги та послуги щодо обліку та обігу депозитних сертифікатів. Як йдеться у повідомленні регулятора, відповідну постанову №53 він ухвалив 17 березня.

Зокрема, на період дії військового стану НБУ скасував нарахування плати за послуги депозитарію, депозитарної установи та послуги щодо обліку і обігу депозитних сертифікатів НБУ, у тому числі плату за супроводження рахунку в цінних паперах та інформаційні операції; зберігання цінних паперів; адміністративні та облікові депозитарні операції; корпоративні операції; а також за послуги з обслуговування операцій із депозитними сертифікатами НБУ.

Також депозитарій Національного банку додав до переліку депозитарних операцій, які можуть здійснюватися в системі депозитарного обліку державних цінних паперів, операції, пов’язані із заставою державних цінних паперів, зміною та припиненням такої застави, а також зверненням стягнення на предмет застави.

Зазначається, що рішення було прийнято з метою сприяння ефективній роботі фінансової системи на період дії воєнного стану в Україні, а також з урахуванням обмеженої функціональності системи депозитарного обліку.

"Закликаємо також учасників ринку підтримати цю ініціативу та мінімізувати власні тарифи для кінцевих інвесторів. Такий крок має, зокрема, позитивно вплинути на залучення додаткових коштів у військові облігації України, які щотижня розміщуються Міністерством фінансів України", — йдеться також у повідомленні.

Нагадаємо також, що 13 березня Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку спростила покупку українських ОВДП іноземцями, дозволивши в період військового стану відкривати рахунки в цінних паперах та укладати договори на підставі паспортних даних (для фізосіб) або реєстраційного номера у своїй країні (для юридичних осіб).

Зазначимо, що на сьогодні Мінфін провів уже три аукціони з розміщення військових ОВДП, зокрема 1 березня від їх продажу було залучено 8,12 млрд грн, 8 березня – 6,61 млрд грн, а 15 березня – 4,85 млрд грн. На останньому аукціоні були вперше запропоновані і доларові військові ОВДП — їх продали на 11,9 млн доларів (348,3 млн грн за офіційним курсом).