Фондовий Ренесанс: вже місяць українці можуть купувати та продавати акції — чи це допоможе створити повноцінний ринок цінних паперів

Фондовий Ренесанс: вже місяць українці можуть купувати та продавати акції — чи це допоможе створити повноцінний ринок цінних паперів

Фондовий ринок — тема для України водночас стара та нова. Стара — бо після розпаду СРСР у роки бурхливої приватизації працівники підприємств отримали ваучери на купівлю акцій, які переважна більшість із незнання благополучно виміняла на невеликі гроші.

Нова — тому що з 2022 року всі охочі зможуть спробувати себе в ролі інвестора на американському ринку завдяки тому, що банки та фінустанови — такі, як Альфа-Банк, monobank, ПУМБ, Dragon Capital та інші — по черзі додають можливість купувати акції. для своїх клієнтів, що може спричинити розвиток внутрішнього ринку цінних паперів. Зараз внутрішній ринок, переважно, торгує облігаціями держпозики, тобто, по суті, держборгом. Однак, в Україні є бізнес, який готовий виходити на IPO. Що означає сплеск інтересу до торгівлі акціями і чи це дозволить підняти внутрішній фондовий ринок — у матеріалі Delo.ua.

Не можна сказати, що до 2022 року українці не могли торгувати акціями іноземних компаній. Могли, але це було досить складно. Можна укласти договір з іноземним брокером — наприклад, з Interactive Brokers, зареєструвавшись за допомогою паспорта, потім покласти кошти через систему SWIFT і купувати. Акції лежать у депозитарії компанії, виведення грошей через той же SWIFT. Втім, тут виникала низка проблем. По-перше, далеко не всі хочуть возитися з реєстрацією, по-друге, треба платити податки, старанно розраховуючи поправки на курс на момент кожної транзакції та інші нюанси. По-третє, якщо трапиться, доведеться вивчати законодавство США. По-четверте, необхідно було реєструвати e-ліміт у Нацбанку (з 2019 року становить 200 тис. євро на рік), підтверджуючи джерело походження коштів. Тобто заходили лише мотивовані люди.

Наприкінці 2021 року в Україні відбулася фінтех-революція, процес значно полегшився, банки стали розробляти функціонал у своїх додатках, що дає практичним кожному бажаючому інвестувати в акції.

"Цінність для клієнта є спрощеним онбордингом у брокера (адже клієнт верифікований і пройшов комплайєнс у банку), тяганина з яким відштовхує частину клієнтів. Також вони (додатки з можливістю інвестування - Delo.ua) надають спрощений інтерфейс для перших кроків в інвестуванні. Деякі будуть пропонувати інвестиційні стратегії та аналітичний супровід", - говорить інвестиційний аналітик Adamant Capital Костянтин Якуненко.

Чи все так просто для інвестора і які схеми стоять за такими сервісами в додатках? Основних методів роботи два – дилерський та брокерський. Чим вони відрізняються, пояснюємо на пальцях.

Дилери – як це працює

Першим у цю історію увірвався Альфа-Банк Україна, запустивши торгівлю іноземними акціями у своєму цифровому банку Sense SuperApp. 28 грудня 2021 р. запустили торги на пілотну групу проєкту. Цьому, втім, передувала тривала підготовка: про намір банк заявив ще 6 грудня, а до цього ініціював допуск на український ринок акцій міжнародних компаній (таких як Amazon, Caterpillar, Bank of Ameriса, Chevron, Citigroup, Coca-Cola, Nike, Merck&Co, Paypal, PepsiCo, P&G, Starbucks та Pfizer Inc). Рішення щодо них регулятор – Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку – приймав 28 жовтня та 4 листопада 2021 року.

У тестовій групі опинилося понад 11 тис. осіб, а за кілька годин клієнти провели 185 угод із середнім чеком 8600 грн та акціями Pfizer, Apple, Coca-Cola, Bank of America, Intel, Microsoft, Meta (Facebook) у топі.

З 10 січня опція стала доступна всім клієнтам в Sense SuperApp. І більш ніж через місяць роботи українці наторгували на 136 млн грн. Середній портфель інвестора складався з акцій 3-4 компаній у сумі близько 50 тис. грн. Максимально було куплено одним інвестором 450 акцій на 2,7 млн грн. За цей час банк встиг почути пропозиції клієнтів і створити єдиний курс, щоб не втрачали курсової різниці при активній торгівлі.

"Альфа-Банк" на даний момент поки що єдиний ринковий гравець, який використовує дилерську схему.

Це означає, що банк купує акції компаній на американській біржі, заводить їх в Україну та продає своєму клієнту за американською біржовою ціною. Операція проводиться у гривні та всередині країни, що означає – жодного е-ліміту або SWIFT. При цьому, оплачується тільки комісія банку, яка до 1 березня 2022 року не стягується, а не банку та субброкера.

Те, що акції "фізично" знаходяться в Україні, тобто зареєстровані та перебувають на рахунку клієнта в депозитарії України, дозволяє розпоряджатися ними, як будь-яким іншим майном: дарувати, залишати у спадок, переводити в інший депозитарій. Законним підтвердженням права власності клієнта на придбані акції є виписка за рахунком цінних паперах. Таке вписування банк відправляє клієнту за підсумками торгової сесії, якщо клієнт здійснював угоди купівлі або продажу. Крім цього, на гроші, які знаходяться на рахунку клієнта в банку, діє страховка державного Фонду гарантування вкладів до 200 тис. грн.

Також банк виступає податковим агентом — тобто, автоматично утримує та сплачує податки з інвестиційного прибутку під час продажу акцій. Ставка – 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% податкового збору.

За дивідендами банк також виступає податковим агентом, ставка податку тут нижча – 9% ПДФО + 1,5% військового збору. При цьому результати від інвестиційної діяльності (прибутки та збитки) необхідно за підсумками року вказати у податковій декларації.

Торги банк проводить під час роботи американської біржі (робочі дні з 16.30 до 23.00) та купити можна хоч одну акцію.

Тут, втім, є й обмежуючий фактор: можна купувати папери, які допущені до звернення в Україні. Втім, таких чимало: тут представлені лідери категорій, від технологій до фармацевтики, все з рейтингом не нижчим від ВВВ. "Альфа-Банк" обіцяє розширити інструментарій: зараз вони заводять акції, які радять учасники спільноти, а в перспективі відкриють можливість торгівлі облігаціями державної внутрішньої позики та РЕПО – цінними паперами із зобов'язанням викупу. "Наше завдання – сприяти розвитку внутрішнього фондового ринку у тому числі, – кажуть у банку. – І в перспективі відкрити торгівлю українськими інструментами 24/7".

Брокери – як це працює

Інші ринкові гравці вибрали собі субброкерскую схему — тобто, укладають договори з іноземними брокерами, які або допущені до торгів на американській біржі, або мають договори з такими брокерами.

monobank запустив торгівлю акціями у пробній версії з 1 лютого. З березня опція стане доступною всім. Тариф – 0,3% (мінімум 1$) від суми операції купівлі/продажу, а до 1 квітня діє акційний тариф 0,01%. Котирування у режимі онлайн. Торгові сесії відбуваються у робочі дні з 16:30 до 23:00.

Гороховський розповів, що три місяці чекав на погодження заявки в Interactive Brokers, однак отримав відмову. Після цього вирішили співпрацювати із кіпріотсько-російським онлайн-брокером Exante.

"У нас можна буде купувати всі папери зі списку S&P500 на старті і кілька найпопулярніших ETF (торгований на біржі фонд - Delo.ua) з 1 лютого", - додав Гороховський.

Як розповів Delo.ua СMO monobank Анатолій Рогальський, з грудня вони отримали близько 250 тисяч заявок від клієнтів на тестування програми. "Для цього є багато передумов. По-перше, світові біржові індекси акцій знаходяться у своїх історичних максимумів. Постійні новини про зростання котирувань підвищує інтерес клієнтів. З іншого боку, низькі відсотки за депозитами (особливо у валюті) спонукають клієнтів шукати більш привабливі можливості для розміщення грошей", – каже Рогальський.

За його словами, якщо клієнт отримав прибуток на біржі, під час її виведення банк також виступатиме податковим агентом. Номінальним власником паперів буде Universal Bank, який даватиме виписку за рахунком цінних паперів зі свого депозитарію.

Але тут є нюанси. Акції лежатимуть на користь клієнта на рахунку іноземного брокера, з яким співпрацюватиме український банк. Тобто в Україні цих акцій не буде і у разі форс-мажору у брокера доведеться доводити своє право власності чи спадкування.

Невеликий форс-мажор у monobank вже стався. "1 лютого прибуток усіх інвесторів mono invest на портфелі інвестицій близько 2,4 млн дол. становив $70 231. За підсумками вчорашньої торгової сесії поточний сумарний збиток усіх інвесторів на їх портфелях становить - $8907. Це, мабуть, головне, що варто знати про інвестування ", - Написав Олег Гороховський. У свою чергу, у групі mono invest повідомили про проблеми у самого брокера - Exante - через що торгівля була поставлена на техобслуговування і користувачі не змогли продати свої акції, коли їхня вартість почала різко знижуватися — зокрема, тоді на 22% впали акції Meta (Facebook).

За субброкерською схемою працюватиме і ПУМБ. "Реалізація даної послуги буде доступна нашим клієнтам через окрему програму компанії-партнера. Старт плануємо в лютому 2022. Бета-тестування вже проводиться", - розповів нам директор департаменту з продажу та розвитку роздрібного бізнесу ПУМБ Олександр Щербаха. За його словами, банк уклав договір із американським брокером, клієнти зможуть купувати всі види цінних паперів США, кожному автоматично відкриють власний рахунок в американському банку-партнері.

Фондовий ринок: мультиплікатор, до якого всі готові

При цьому зараз досить непогані умови, щоб звернути увагу на розвиток власного фондового ринку з низки причин. Відкривати бізнес у нестабільній ситуації досить складно. За словами голови правління Асоціації представників малого та середнього бізнесу Максима Тютюнникова, молоді люди з підприємницькими навичками та новими ідеями не хочуть ризикувати своїми коштами. "Малий та середній бізнес, у свою чергу, боїться розширюватися, відкривати філії або взагалі зупиняє чи закриває діяльність", - каже Тютюнников.

Водночас спостерігається певний відтік іноземних інвесторів. У цей момент міг би спрацювати інструмент із залучення коштів від невеликого внутрішнього інвестора, який, з одного боку, дозволить бізнесу розвиватися, з іншого — дасть можливість населенню створювати собі накопичення.

Зацікавленість аудиторії у нових інструментах для інвестування підтверджує статистика програми Sense з 28 грудня по 21 січня: середній вік клієнтів становив 37 років, а 60% потрапили до вікової категорії 30-45 років. 87% – чоловіки.

Наразі, каже Костянтин Якуненко, фондовий ринок України не можна назвати класичним у загальносвітовому сенсі інструментом залучення капіталу українськими компаніями. "Фондовий ринок України характеризується невеликою кількістю компаній, переважно не інноваційних; низькими частками акцій у їхньому вільному обороті, тобто інвестори не надають реального впливу на компанії. Практично відсутні інституційні інвестори, великий капітал з довгим горизонтом планування - наприклад, пенсійні фонди або хедж -фонди", - каже експерт.

Операційний директор "Добробут" Вадим Шекман, у свою чергу, упевнений: український бізнес з радістю піде на внутрішній IPO, щоб залучити кошти на розвиток, якщо з'являться всі необхідні умови.

"Хотілося б, щоб в Україні зростали інвестиції у фінансові ринки. З погляду бізнесу — це найбільш ефективний спосіб зростання, якщо тобі потрібен капітал. Саме тому компанії в США розвиваються. У тебе (як в інвестора – Delo.ua) з'являється можливість для стартапів — підняття капіталу.У тебе з'являється можливість відкладати гроші на старість.Не просто купувати квартиру або класти під матрац, а саме вкладати та очікувати зростання.Це є мультиплікатором економіки, який сьогодні в Україні відсутній.Але тому мені здається, що рано чи пізно з'явиться". - каже бізнесмен.

Як приклад того, що невеликі інвестори — тобто населення — хочуть вкладати та заробляти Шекман наводить "народний IPO", який гендиректор Concord Capital Ігор Мазепа провів для рівненського футбольного клубу "Верес" - 35,7 млн за перший день на біржі та понад тисячу заявок на акції від фізосіб.

Бізнес, своєю чергою, готовий. "Якщо мета держави — це розвиток української економіки, то фондовий ринок має бути одним з основних завдань у 2022-2023-х роках, — наголошує топменеджер. - В ідеалі має з'явитися інвестиційний ринок, в якому такі компанії, як ROZETKA," Нова пошта", "Добробут", наприклад, могли б брати участь, вити на IPO. Щоб у людей, які в Україні заощадили, створили якийсь капітал, з'явилася опція вкладати у різні українські компанії".

Крім IPO, кажуть експерти, розвинути фондовий ринок дозволить випуск корпоративних боргових облігацій, які матимуть змогу купувати невеликі українські інвестори.

Зростання інтересу українського інвестора підтверджує і регулятор ринку цінних паперів. "На щастя, українці дійсно зараз цікавляться, як інвестувати кошти саме у цінні папери. З кожним днем на ринку онлайн-інвестицій все збільшуються пропозиції. А чим більше пропозицій — тим вища якість продукту та сервісу. Адже разом із пропозиціями зростає і конкуренція за клієнта А коли зростає конкуренція, бізнес намагається запропонувати найкращі умови.І тоді на арену виходить якість.Сподіваюся, такий тренд на активізацію приватних інвесторів не просто відновить зацікавленість великих гравців ринку, а й сприятиме розвитку фондового інструментарію. розширення", - упевнений голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Руслан Магомедов.

Наразі в Україні зареєстровано до внутрішнього обігу цінні документи 91 компанії. Зокрема, емітовані єврооблігації та акції металургійних, енергетичних та агрокомпаній, таких як Metinvest BV, FERREXPO PLC, MHP SA, DTEK RENEWABLES FINANCE BV Допущені до обігу та досить велика кількість паперів іноземних компаній - ALPHABET INC., AMAZON.COM, INC., CATERPILLAR INC., BANK OF AMERICA CORPORATION, THE COCA-COLA COMPANY.

Повний список доступний на сайті регулятора .

Втім, здебільшого на біржі торгують держборгом України і роблять це маркетмейкери. 2021 року загальний обсяг торгів на фондовій біржі ПФТС становив 221,6 млрд грн (+167% рівня 2020 року). Але 98,3% із цього – держоблігації. Ще 0,8% займають комунальні облігації – 0,8%, корпоративні облігації – 0,7% і лише один відсоток обсягу припадає на акції.