НКЦПФР удосконалила правила роботи недержавних пенсійних фондів

НКЦПФР удосконалила правила роботи недержавних пенсійних фондів

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) схвалила доопрацьований проєкт ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринках капіталу – діяльності з адміністрування недержавних пенсійних фондів (НПФ).

Як повідомляє пресслужба НКЦПФР, тепер адміністратори НПФ зобов'язані протягом шести місяців з дати набуття чинності цим рішенням:

– привести свої внутрішні документи у відповідність до цих ліцензійних умов;

– привести структуру власності у відповідність до вимог, але у разі, якщо у структурі власності такої особи є іноземні юридичні особи та/або фізичні особи – іноземці – протягом року.

За інформацією НКЦПФР, вимоги щодо початкового капіталу у розмірі не менше 1,25 млн грн застосовуються лише до юридичних осіб, які планують провадити діяльність з адміністрування НПФ, та подали до НКЦПФР заяву та відповідні документи для отримання ліцензії.

Розмір первісного капіталу заявника – банку має бути не меншим від мінімального розміру регулятивного капіталу, встановленого для банків.

У Нацкомісії також зазначають, що стаж роботи на ринках фінансових послуг, а саме послуг адміністрування НПФ прирівнюється до стажу роботи на ринках капіталу.

НКЦПФР розробила документ відповідно до норм закону України "Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків" та закону України "Про ринки капіталу та організованих товарних ринків" та доопрацювала його з урахуванням зауважень та пропозицій, наданих професійною спільнотою та іншими державними органами.

Нагадаємо, за вісім місяців 2021 року надходження Пенсійного фонду України від єдиного соціального внеску склали 191,2 млрд грн за плану в 184,9 млрд грн.

За даними ПФУ, цього вдалося досягти за рахунок перевиконання плану надходжень у квітні-серпні.

Раніше повідомлялося, що станом на початок 2021 року влада України   заборгували   83 млрд грн пенсіонерам із окупованих територій.