У США біржові індекси показали рекордне тижневе падіння від початку пандемії

У США біржові індекси показали рекордне тижневе падіння від початку пандемії

Основні американські біржові індекси закінчили торговий тиждень серйозними падіннями. Причинами зниження ринку називають рекордно високу інфляцію в країні та очікування на підвищення ключової ставки з боку Федеральної резервної системи. Воно може статися вже наступного тижня.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це повідомляє Reuters.

Основні індекси Уолл-Стріт різко впали в п'ятницю через падіння акцій Netflix після звіту про прибутки та збитки.

Індекс Dow Jones за тиждень втратив 5,1%, а S&P 500 та Nasdaq - 5,7 і 7,6% відповідно. Для останніх двох індексів тижневе падіння стало рекордним із березня 2020 року, коли почалася пандемія коронавірусу.

Dow Jones, у свою чергу, вперше з лютого 2020 знижувався протягом шести днів поспіль.

Причинами такого падіння аналітики називають рекордно високу інфляцію в США та очікування підвищення процентної ставки з боку ФРС з метою стримування подальшого зростання цін. Це підвищення може відбутися вже наступного тижня.

Крім цього, падінню індексів сприяють погані показники компаній, послуги яких стали популярними на тлі необхідності самоізоляції та зростання яких зі зняттям обмежень знову сповільнилося.

Так, котирування Netflix 21 січня впали на 20%, акції виробника тренажерів для дому Peloton на день раніше - на 24%.

Швидке зростання прибутковості казначейських облігацій на тлі побоювань, що Федеральна резервна система стане агресивною у контролі над інфляцією, особливо вдарило по акціях технологічних та зростаючих компаній.

Інвестори уважно стежать за планами Федерального резерву США щодо посилення грошово-кредитної політики на тлі того, що у грудні індекс споживчих цін у США продемонстрував найбільше річне зростання майже за чотири десятиліття.

На наступному тижні великі компанії Apple, Tesla і Microsoft мають звітувати про доходи, що також може вплинути на біржові індекси.

Зазначимо, Джеремі Грентем, засновник бостонської інвесткомпанії GMO, відомий інвестор, який десятиліттями передбачав ринкові "бульбашки", заявив, що історичний обвал акцій, який він спрогнозував рік тому, триває, і навіть втручання Федеральної резервної системи США не може запобігти остаточному падінню акцій майже на 50%.