Україна отримає 1,2 млрд євро: Рада ЄС схвалила екстрену допомогу

єврокомісія
Будівля Єврокомісії. Фото: pixabay.com

ЄС надасть Україні екстрену макрофінансову допомогу у розмірі 1,2 млрд євро у вигляді кредитів — вона спрямована на зміцнення стабільності в країні в ситуації гострої політичної кризи через загрозу вторгнення Росії. Про це повідомляє сайт відомства.

Рада ухвалила позитивне рішення про допомогу лише через 21 день після того, як Єврокомісія представила свою пропозицію.

ЄС прискорив затвердження економічної допомоги Україні, оскільки нинішня геополітична напруженість згубне впливає на економічну та фінансову стабільність країни, а загрози безпеці призводять до відтоку капіталу. В результаті Україна втрачає доступ до міжнародних ринків капіталу.

"ЄС діяв швидко і рішуче, щоб допомогти Україні. Протягом 21 дня ми виконали необхідну роботу, а це означає, що макрофінансова допомога у розмірі 1,2 млрд євро тепер може бути направлена в Україну", — заявив міністр економіки, що головує в Раді ЄС, фінансів та відновлення Франції Брюно Ле Мер.

Ця надзвичайна макрофінансова допомога розрахована на 12 місяців і складатиметься із двох виплат. Перший транш у сумі 600 млн євро нададуть одразу після набуття чинності договорів. Другий транш у такому ж розмірі нададуть за підсумками прогресу України у впровадженні структурних реформ.

З 2014 по 2021 рік ЄС підтримав Україну п'ятьма послідовними операціями макрофінансової допомоги (МФП) на загальну суму кредитів на понад 5 мільярдів євро.

Наприкінці січня 2022 року заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма заявив, що Україна збирається взяти кредит у Франції на один мільярд доларів. А загалом планується залучити 3-5 мільярдів доларів пільгових кредитів.