Роман Протасевич готує позов до Ryanair та називає посадку літака провокацією опозиції

Роман Протасевич готує позов до Ryanair та називає посадку літака провокацією опозиції
Роман Протасевич готує позов до Ryanair та називає посадку літака провокацією опозиції

Засновник опозиційного білоруського телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич має намір подати позов на авіакомпанію Ryanair. Також він готовий розповісти Міжнародній організації цивільної авіації про можливу причетність опозиції до інциденту з літаком.

Про це він сказав у своєму відеозверненні.

"Не розкриватиму всіх подробиць, але я планую подати позов до авіакомпанії Ryanair. Також я закликаю подати подібний позов усіх пасажирів, які перебували на борту цього рейсу", — заявив Протасевич.

За його словами, над позовом працює команда юристів. Протасевич пообіцяв повідомити деталі, щойно все буде підготовлено.

Також він висловив сподівання, що його заява буде розглянута Радою Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO, ІКАО).

"Бо я готовий надати задокументовані докази всіх своїх слів. І ці ж докази готові надати офіційні органи республіки Білорусь, у розпорядженні яких це є", - сказав Протасевич.

Він вважає всю історію із посадкою літака провокацією опозиції. За його словами, минулого року у штабі опозиційного політика Світлани Тихановської постійно обговорювали, як відновити затихлі протести.

Повернення в країну будь-кого з опозиціонерів, що втекли за кордон, у цьому контексті могло викликати нову хвилю мітингів.

Охочих повернутися не було, а у Протасевича, за його словами, назрів конфлікт із представником штабу Тихановською Франтишеком Вячоркою.

Нагадаємо, 23 травня 2021 року в Мінську екстрено посадили літак Ryanair сполученням Афіни - Вільнюс. Причиною тому стало повідомлення про замінування борту, яке передали білоруські диспетчери.

В результаті одного з пасажирів рейсу - засновника Telegram-каналу Nexta та білоруського опозиціонера   Романа Протасевича затримали в аеропорту.

За це країни Євросоюзу та Україна ввели проти Білорусі санкції та   заборонили польоти   авіакомпанії "Бєлавіа", а також заборонили використовувати своїм літакам білоруський повітряний простір, а білоруським літакам - повітряний простір країн ЄС та України.

Зазначимо, що прокуратура Польщі продовжує розслідувати примусову посадку літака Ryanair, на борту якого перебував білоруський опозиціонер Роман Протасевич. Слідство оприлюднило записи розмови диспетчера та пілота під час посадки борту. За версією польських спецслужб, у вирішальний момент диспетчер отримав вказівки від КДБ Білорусі.