Розстріл нацгвардійців на "Південмаші": службове розслідування підтвердило позастатутні відносини в частині

Фото: Facebook-страница части №3021
Фото: Facebook-сторінка частини №3021

Комісія Міністерства внутрішніх справ з розслідування розстрілу військовослужбовцем Національної гвардії товаришів по службі на Південному машинобудівному заводі встановила факт позастатутних відносин у військовій частині №3021, яка забезпечувала охорону підприємства. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook перший заступник міністра Євген Єнін.

"Представниками комісії проведено анкетування особового складу частини №3021 НГУ. Вже до початку ґрунтовного аналізу анкет, яке от-от розпочнеться, можу сказати, що комісією виявлено факти позастатутних відносин. Отримані матеріали будуть відправлені найближчими днями до Держбюро розслідувань", — написав чиновник.

Водночас він наголосив, що виявлення таких фактів зовсім не свідчить про те, що саме це було мотивом злочину.

"Мотиви досі невідомі нам, і іх з’ясовуватиме ДБР в рамках досудового розслідування. Завдання службового розслідування, що проводить МВС, — з’ясування морально-психологічного клімату в колективі, перевірка процесів добору та підготовки кадрів, дотримання порядку проходження військової служби тощо", — підкреслив Єнін.

Також він повідомив, що комісія виявила порушення порядку та організації несення служби, яке призвело до того, що трагедія стала можливою. Зокрема, було порушено порядок доступу до кімнати зберігання зброї та зафіксовано відсутність контролю за замиканням ставниці для зброї, яка мала б бути належно замкнута.

"Також викликає питання якість інструктажу перед вступом до наряду і нехтування медичним забезпеченням військовослужбовців – низка медикаментів в аптечці була відсутня", — додав перший заступник голови МВС.

Наприкінці цього тижня, за його словами, частина членів комісії повернеться з Дніпра "для більш ґрунтовної доповіді". Крім того, Єнін зазначив, що нацгвардійці, що залишилися живими, поступово одужують, і частина з них вже виписана з реанімації.

Нагадаємо, що в ніч проти 27 січня 20-річний солдат термінової служби Артемій Рябчук   застрелив у приміщенні охорони Південного машзаводу п'ятьох осіб, включаючи співробітницю підприємства на прохідній, а також поранив ще п'ятьох.

Незважаючи на неможливість вийти через прохідну, стрілку вдалося втекти з території заводу, проте вже вранці його затримали в сусідньому місті Підгородне. У ДБР при цьому повідомили, що Рябчук сам зв'язався з правоохоронцями та здався їм.

ДБР взялося розслідувати ймовірне допущення службової недбалості керівництвом Нацгвардії, яке призвело до масового вбивства, оскільки ймовірним мотивом злочину називалася реакція Рябчука на потурання керівництва дідівщині.

Командувач НГУ Микола Балан через НП у Дніпрі подав у відставку. Натомість президент Володимир Зеленський призначив тимчасовим керівником Нацгвардії Юрія Лебедя.

Самому ж Рябчуку ДБР оперативно повідомило про підозру за пунктами 1 та 4 частини 2 статті 115 (умисне вбивство), частиною 3 статті 408 (дезертирство) та частиною 3 статті 410 (присвоєння військовослужбовцем зброї або боєприпасів) Кримінального кодексу. 28 січня суд відправив його під арешт на 60 діб.