РФ завдала ракетного удару по Вінниці: 20 людей загинули, 90 постраждалих звернулися за допомогою (ОНОВЛЕНО)

РФ завдала ракетного удару по Вінниці: 20 людей загинули, 90 постраждалих звернулися за допомогою (ОНОВЛЕНО)

Російські окупаційні війська 14 липня о 10:45 з акваторії Чорного моря запустили крилаті ракети "Калібр" по Вінниці. Під удар потрапила парковка поблизу дев'ятиповерхового Будинку побуту "Ювілейний", також повністю зруйновано медично-діагностичний центр, розташований поряд. Про це повідомляють пресслужби ДСНС, Повітряних сил ЗСУ, Національної поліції та Офісу генпрокурора, а також заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

Станом на 14:00 відомо про 20 загиблих, серед них дві дитини. За даними слідства, на цей час понад 30 осіб отримали поранення. Значних руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки, адміністративні та офісні приміщення.

Відкрито кримінальне провадження за цим фактом, управління СБУ у Вінницькій області розпочало досудове розслідування.

Близько 90 постраждалих звернулися за допомогою до медичних закладів, приблизно півсотні з них у тяжкому стані, за даними Найполіції.

Вінницька обласна рада повідомила, що, за непідтвердженою інформацією, всі, хто був у діагностичній клініці, загинули.

Діагностична клініка до ракетного удару

Президент України Володимир Зеленський відреагував на ракетний удар по Вінниці.

"Щодня Росія знищує мирне населення, вбиває українських дітей, направляє ракети по цивільних об'єктах. Де немає нічого військового. Що це, якщо не відкритий терористичний акт? Нелюди. Країна-вбивця. Країна-терорист", - написав глава держави у своєму Facebook. .

"Ракети потрапили до будівлі з офісними приміщеннями. Від ударів постраждали також Будинок офіцерів та житлові будинки, розташовані неподалік", - уточнили у МВС.

На місці влучення ракет виникла пожежа, вогонь перекинувся і на автостоянку - горять близько 50 автомобілів. На місці працюють сили ДСНС.

Голова Національної поліції України Ігор Клименко заявив, що терміново направив до Вінниці спеціалізовану слідчо-оперативну групу Головного слідчого управління Нацполіції та криміналістичної лабораторії.

У Вінницькій міськраді повідомили, що через ракетний удар рух громадського транспорту центральним мостом змінено, трамвая - припинено. Тролейбуси курсують лише Брацлавською.

Міськрада відкрила гарячу лінію для пошуку людей: 67-01-20, 103.

Раніше, у ніч на 14 липня, у Миколаєві також пролунали вибухи. Російські окупаційні війська обстрілювали цивільні об'єкти міста. Відомо, що по обласному центру випустили 9 ракет із зенітно-ракетної системи С-300.

Крім того, вранці 14 липня російські загарбники атакували ракетами промислову зону Краматорська на Донеччині.