Угода про ЗВТ у дії: турецька компанія замовила у "Укроборонпрому" композитний плавучий док

Угода про ЗВТ у дії: турецька компанія замовила у "Укроборонпрому" композитний плавучий док
"Палада" побудує такий же док. Фото: прес-служба Укроборонпрому

Завод "Паллада", що входить до складу державного концерну "Укроборонпром", побудує та поставить Туреччині композитний плавучий док вантажопідйомністю 8,5 тисячі тонн.

Про це повідомляє прес-служба "Укроборонпрому".

Плавучий док замовила турецька компанія Hidrodinamik Shipyard. Відповідний контракт сторони підписали 7 лютого.

"Паллада" виготовить понтон із морського залізобетону на основі сульфатостійкого портландцементу, а вежі – із суднобудівної сталі. В "Укроборонпромі" зазначили, що завдяки такій комбінації матеріалів понад 50 років компанія зможе скорочувати фінансування обслуговування доку.

Загалом для будівництва завод використовуватиме сучасні технології та матеріали українського виробництва. А ось обладнання для будівництва поставлять європейські та турецькі постачальники.

"Це перший українсько-турецький контракт, укладений після того, як прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та міністр торгівлі Турецької Республіки Мехмет Муш підписали угоду про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною ", – зазначив керівник заводу Євген Алхімов.

Слід зазначити, що експерти впевнені, що ЗВТ із Туреччиною стане однією з найбільш вигідних для України торгових угод, підписаних за роки незалежності, якщо не найвигіднішою.

У свою чергу Шмигаль вважає, що завдяки угоді про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною 95% українських товарів ввозитимуться на територію Туреччини без сплати мит, що дозволить українському бізнесу економити від 10 млрд грн щорічно.