Які помилки гальмують просування кар'єрними сходами і як їх усунути

Розбираємо фундаментальні психологічні помилки, які заважають менеджерам швидше збудувати кар'єру мрії

Кар'єрне зростання – це важливий показник у сучасному світі. У бізнесі навіть існує така теорія, що найоптимальніший термін для перебування на одній посаді це максимум 5 років.

Чому така цифра? Дослідження кажуть, що за 3-4 роки роботи на одній позиції людина перестає розвиватися. Щоб підвищувати кваліфікацію, фахівцю потрібно переходити на наступну щабель кар'єрного розвитку.

Часто йдеться не про зміну самої компанії, адже в ній можна опрацювати і 20 років, змінюючи напрямки діяльності (тобто зростати не лише вертикально, а й горизонтально).

Але які люди, як правило, швидко зростають? Це амбітні, сміливі, співробітники, які не бояться пробувати нове, створювати та приймати нові виклики та постійно вчаться.

Тому що кожен новий виток у кар'єрі (вертикальний чи горизонтальний) – це завдання, з якими людина раніше не стикалася. А для того, щоб бути на незнайомій позиції ефективним, потрібно постійно тренувати себе, вчити, розвивати (не тільки професійно, а й як особистість). Але часто люди роблять кілька фундаментальних психологічних помилок у своєму шляху кар'єрними сходами. Давайте розберемо їх разом.

Старе мислення

Я хочу почати з такої метафори: у нашій шафі є багато костюмів, але щоб іти далі і рости, нам треба навчитися відмовлятися від старих речей та одягати нові костюми.

Одна з найпопулярніших помилок - це змінити “костюм” – мислення. Людину можуть призначити на нову посаду, але мислення в неї залишиться тим самим. Що я маю на увазі? Мислення – це те, як розуміємо світ навколо нас, як дивимося на ситуацію, як ми міркуємо та приймаємо рішення. А також це поведінкові звички, установки та переконання, культура мови. І трапляється так, що часто зовнішні зміни відбуваються, а ось внутрішні – ні.

Тому треба пам'ятати, що підвищення – це ідеальний час, коли, умовно, варто викинути старі речі та придбати нові (змінити своє мислення). Інакше ви залишитеся тим самим. Особливо це небезпечно, коли із співробітником вже працюють його знайомі. Якщо він не виросте в їхніх очах, то вони і сприйматимуть його тим, ким він був раніше, і нічого хорошого з цього не вийде.

Внутрішні шуми

Продовжимо нашу історію із метафорами. Всередині кожного з нас є невелика людина, яка відповідає за наші страхи та сумніви. У психології та в коучингу цього “чоловічка” ми називаємо нашим внутрішнім нашим шумом. Саме він часто шепоче нам: ти ще не готовий, ти ще не все вивчив, ти ще надто молодий чи вже надто старий, ось інші – вони більш освічені, розумні і т.д. Такий внутрішній шум відповідає за наші сумніви, страхи та заважає нам вірити у свої сили.

Якщо людина не буде працювати зі своїм "чоловічком", і продовжить його слухати, то кар'єрне зростання йому точно не світить. Потрібно сказати собі – так, я ще не все знаю, але хочу навчитися. Тільки завдяки своєму бажанню та роботі над внутрішніми шумами можна подолати цю психологічну проблему та забезпечити собі якісне кар'єрне зростання.

Часто як коуч і психолог я чую "ось спочатку дізнаюся все, підготуюся і потім погоджуся на підвищення". Це теж внутрішній шум. Якщо проаналізувати всіх видатних підприємців (або полководців), то побачимо, що вони проходили навчання у процесі бізнесу (чи війни), так би мовити “польове навчання”. Ніколи не можна бути готовим на 100%, потрібно вміти швидко реагувати і швидко вчитися. Ось ця навичка точно незамінна для кар'єрного зростання.

Відсутність мотивації

Люди часто хочуть підвищення, але не розуміють до кінця навіщо воно потрібне. Зарплата – це довготривала мотивація. Адже людина дуже швидко звикає до більшої суми. Щоб продовжувати працювати зі 100% залученням, він повинен відповідати собі на запитання, навіщо йому додаткове емоційне та психологічне навантаження? Що він хоче і очікує з цієї посади? Здобути новий досвід, навички, нове коло знайомств? І якщо відповідь – лише фінансові бонуси, то фахівець швидко емоційно і професійно вигорятиме.

Іноді для підвищення людині ставлять нові умови: такі як переїзд до іншого міста або країни, набуття нових складних навичок (наприклад, вивчити нову мову) або новий графік роботи. Це все змушує людину вийти із зони комфорту. Але не всі готові це зробити.

Коли у фахівця вже налаштована культура і є звичний графік життя, робити великі зміни дуже складно. Одна справа переїхати до більшого міста, а якщо навпаки в маленьке провінційне, то це стане не тільки професійним, а й особистісним викликом. За відсутності сильної внутрішньої мотивації людина дуже швидко зірветься і що гірше може навіть почати деградувати.

Щоб ваше кар'єрне зростання було ефективним і принесло вам і компанії користь:

  • Дайте відповідь собі на питання – навіщо вам треба підвищення. Знайдіть внутрішню мотивацію яка стане вашим двигуном.
  • Напишіть план розвитку себе на новій посаді . Він повинен включати два основні критерії: розвитку себе як професіонала і себе як особистості.
  • Знайдіть наставника. Це важливо для адаптації на новій посаді, у новому середовищі роботи, щоб ви завжди могли запитати пораду, звернеться за допомогою, підтримкою і така людина (ментор, коуч, старший колега) зможе допомогти вам подолати перші труднощі.