"Для нас питання безпеки – номер один": Данілов розповів, коли буде можливий експорт зерна з України

Олексій Данілов, РНБО, офіс президента, експорт зерна
Фото: Офіс президента України

Україна готова відновити експорт зерна зі своїх портів, які заблокувала Росія, якщо буде забезпечена безпека. На даний момент РФ штучно робить перешкоди, щоб шантажувати Україну через нестачу їжі у світі.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в ефірі телемарафону.

"Нещодавно була заява Міністерства закордонних справ нашої країни, де було чітко визначено, що перше питання – це безпека, друге – це безпека, третє питання – це безпека. Якщо це питання не буде вирішено, що наша країна буде у безпеці, ніяке зерно нікому не поїде. Тому що для нас питання безпеки – номер один”, – пояснив Данілов.

Також він запевнив, що питання можливості експорту зерна знаходиться на контролі влади.

"На сьогоднішній день Росія штучно робить ці перешкоди для того, щоб, по-перше, захоплювати ринок собі, а потім шантажувати нас через нестачу їжі. Шантажувати Європу, що вона має тиснути на нашу країну, щоб ми якнайшвидше на тих умовах, які задовольняють Росію, підписували ті чи інші акти", – підсумував секретар РНБО.

Варто зазначити, що РФ та Туреччина досягли попередньої домовленості без України щодо механізму забезпечення безпечного експорту з українських портів. Водночас українське МЗС виступило з жорсткою критикою того, що без України вирішують питання експорту зерна.

Також сьогодні, 8 червня, голова МЗС РФ Сергій Лавров обговорить зі своїм турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу поновлення мирних переговорів з Україною, а також експорт українського зерна.