До Держдуми внесли проект постанови про визнання "ДНР" та "ЛНР"

Лидер КПРФ Геннадий Зюганов. Фото: сайт партии

11 депутатів Державної Думи від Комуністичної партії Російської Федерації пропонують звернутися до російського президента Володимира Путіна щодо необхідності визнання проголошених на частині території України "Донецької Народної Республіки" та "Луганської Народної Республіки" як незалежних держав.

Як свідчать дані на сайті нижньої палати російського парламенту, відповідний проект постанови зареєстрований 19 січня за №58243-8 і направлений керівництву Держдуми.

Його ініціаторами є перший заступник голови Держдуми Іван Мельников (числиться у фракції КПРФ), лідер фракції Геннадій Зюганов, його перший заступник Микола Коломєйцев, а також депутати Володимир Кашин, Юрій Афонін, Дмитро Новіков, Леонід Калашніков, Казбек Тайсаєв, Євген Бессонов та Олексій Курінний.

У проекті документа автори пропонують висловити підтримку вживаним Путіним заходам щодо підтримки жителів окремих районів Донецької та Луганської областей України, які "виявили бажання говорити і писати російською мовою, які бажають дотримання свободи віросповідання, а також незгодних з діями української влади, що порушують їхні права та свободи".

"Жителі Донецької та Луганської областей України на всеукраїнському референдумі 27 березня 1994 року погодилися на федеративно-земельний устрій України та закріплення російської мови як державної мови України поряд з українською мовою", - йдеться у ній.

Також, нагадують російські комуністи, учасники опитування тоді здебільшого підтримали використання російської мови на територіях Донецької та Луганської областей України у сфері трудових відносин, у діловодстві, при оформленні документації, при здобутті освіти та у науковій діяльності.

"Нова влада України, яка нині прославляє фашистів Бандеру, Шухевича та їх послідовників, стала нетерпимою до історично сформованих норм побуту, а також волевиявлення та віросповідання жителів цих областей. Дії української влади змусили жителів ОРДЛО України ініціювати проведення референдуму та проголосувати в травні 2014 року за ухвалення Акту про самовизначення Донецької Народної Республіки (89%) та Акту про самовизначення Луганської Народної Республіки (96%)", - йдеться у проекті постанови.

У той же час, як вказують представники КПРФ, вже вісім років "жителі ДНР і ЛНР живуть під обстрілами дрібно- та великокаліберної зброї", а влада України припинила виплати пенсій, соціальної допомоги у регіоні та встановила економічну блокаду населення та тамтешніх підприємств, що "цілком можливо порівняти з геноцидом власного народу".

Депутати вказують, що Мінські угоди, які "заклали основний вектор захисту прав і свобод і відновлення мирного життя" на цих територіях, залишаються не виконаними, і звинувачують у цьому українську владу, яка намагається ці угоди переглянути або скасувати.

"Зафіксовано безліч спроб зірвати мирний процес: вздовж усієї лінії зіткнення знову фіксуються численні факти порушення режиму припинення вогню, снаряди руйнують будинки мирних жителів, школи та інші об'єкти інфраструктури. Українською стороною між лініями розмежування захоплюються населені пункти, в яких проживають, зокрема, громадяни РФ", - заявляється у проекті звернення до Путіна.

У зв'язку з цим лідери російських комуністів вважають "обґрунтованим та морально виправданим визнання ДНР та ЛНР". Їм також бачиться, що "за минулі роки на основі всенародного волевиявлення в республіках побудовано демократичні органи та держави з усіма атрибутами легітимної влади".

"Враховуючи вищевикладене, Державна Дума Федеральних Зборів Російської Федерації звертається до Вас, шановний Володимире Володимировичу, з проханням розглянути питання про визнання Російською Федерацією Донецької Народної Республіки та Луганської Народної Республіки як самостійних, суверенних та незалежних держав", - йдеться в документі.

Також депутати від КПРФ хочуть, щоб Путін скоріше провів переговори з "керівництвом ДНР та ЛНР" для створення правової основи "міждержавних відносин, що забезпечує регулювання всіх аспектів співпраці та взаємодопомоги, включаючи питання безпеки".

"Таке визнання створить підстави для забезпечення гарантій безпеки та захисту їх народів від зовнішніх загроз та реалізації політики геноциду щодо жителів республік, а також для зміцнення міжнародного миру та регіональної стабільності відповідно до цілей та принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй та започаткує процес міжнародного визнання обох держав", - вважають автори.

Зазначимо, що перш ніж документ зможе надійти на розгляд на пленарному засіданні Держдуми, його мають розглянути комітет з міжнародних справ та комітет у справах СНД, євразійської інтеграції та зв'язків із співвітчизниками, а при виникненні потреби й інші комітети.