Зеленський заявив, що Росія може напасти на Україну "під виглядом захисту російських громадян"

Зеленський заявив, що Росія може напасти на Україну "під виглядом захисту російських громадян"
Зеленський заявив, що Росія може напасти на Україну "під виглядом захисту російських громадян"

Росія може вторгнутися до України "під виглядом захисту російських громадян". Зокрема цьому сприяє масова видача російських паспортів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться на сайті президента за підсумками зустрічі Володимира Зеленського із американськими сенаторами.

Як повідомляється, Володимир Зеленський заявив, що Росія продовжує паспортизацію населення на тимчасово окупованих територіях.

"Глава держави звернув увагу на те, що Росія продовжує проводити активну кампанію із паспортизації населення на тимчасово окупованих територіях, прагнучи створити привід для ескалації під виглядом "захисту російських громадян", - йдеться на сайті Офісу президента.

Зеленський поінформував сенаторів про ситуацію з безпекою навколо України та кроки, які сприяли б деескалації та запобіганню подальшій агресії РФ.

Він заявив про необхідність підготовки превентивного пакету санкцій проти Росії для протидії агресії.

Зазначимо, у 2019 році президент Росії Володимир Путін дозволив видавати російські паспорти мешканцям окупованих територій Донбасу у спрощеному порядку. Перші російські паспорти на Донеччині почали видавати у червні 2019 року.

Українська влада заявила про невизнання таких паспортів. Цю позицію підтримав Євросоюз. Не визнавати документи закликали держави-учасниці ОБСЄ.

У Міністерстві закордонних справ РФ у свою чергу відповіли, що надання мешканцям окупованих територій російського громадянства є наслідком невиконання Україною своїх зобов'язань згідно з Мінськими домовленостями.

Зазначимо, на окупованому Донбасі стався витік хімікатів. Українська розвідка вважає , що це може використовуватись як привід для вторгнення Росії в Україну.