Директор ЦРУ таємно відвідав Україну: обговорив ризики вторгнення Росії із Зеленським

Директор ЦРУ таємно відвідав Україну: обговорив ризики вторгнення Росії із Зеленським
Вільям Бернс на тлі загрози російського вторгнення 12 січня відвідав Київ

Директор Центрального розвідуправління США Вільям Бернс на тлі загрози російського вторгнення 12 січня відвідав Київ, де зустрівся із колегами з української розвідки, а також із президентом України Володимиром Зеленським.

Про це повідомляє американський телеканал CNN.

За попередніми даними, візит директора американської спецслужби було сплановано заздалегідь.

CNN із посиланням на офіційного представника США повідомляє, що Бернс на зустрічі з Володимиром Зеленським обговорював поточну ситуацію безпеки та зусилля щодо деескалації напруженості.

Крім цього, Бернс також "проконсультувався з колегами з розвідки через побоювання подальшого вторгнення Росії в Україну": вони оцінили поточні ризики для України.

Інших подробиць немає. ЦРУ дотримується давньої політики не коментувати та не оголошувати публічно про поїздку директора.

За словами джерела американського телеканалу, Бернс виконує роль одного з головних посередників у конфлікті між США, Україною та Росією.

Повідомляється, що на початку листопада під час свого візиту до Москви він поспілкувався телефоном з президентом Росії Володимиром Путіним, щоб "висловити серйозне занепокоєння США діями РФ".

Крім того, Бернс закликав адміністрацію США до пильності щодо планів Росії щодо України.

Зазначимо, за інформацією американського видання New York Times, Путін змінив дату можливого вторгнення в Україну ближче до весни. Однією із причин стали погодні умови для просування бронетехніки.

Напередодні Росія почала військові навчання у прикордонних з Україною областях. У маневрах задіяно близько 300 одиниць військової техніки, зокрема танки Т-72Б3, бойові машини піхоти БМП-2, а також штатне стрілецьке озброєння.

Крім того, спостерігачі фіксують масштабне перекидання військової техніки  та особового складу армії РФ зі Східного Сибіру та з Далекого Сходу на захід.