США ведуть переговори з енергокомпаніями щодо постачання газу до ЄС у разі вторгнення Росії в Україну

США ведуть переговори з енергокомпаніями щодо постачання газу до ЄС у разі вторгнення Росії в Україну
США ведуть переговори з енергокомпаніями щодо постачання газу до ЄС у разі вторгнення Росії в Україну

Представники Держдепартаменту США звернулися до енергетичних компаній із запитом, чи зможуть вони забезпечити додаткове постачання газу у разі вторгнення Росії в Україну.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це повідомляє Reuters.

Як зазначає видання, представники американської адміністрації замислилися над тим, чим можна було б компенсувати постачання російського газу до Європи у разі військового вторгнення Росії до України.

Переговори провів радник президента США з питань глобальної енергобезпеки Амос Хохстайн.

При цьому Держдепартамент, як відзначило джерело Reuters, не просив компанії нарощувати виробництво.

"Ми обговорили низку непередбачених ситуацій та обговорили спільні дії з нашими партнерами та союзниками", – повідомило джерело.

Інші джерела повідомили, що "не тільки запитали компаній, які у них є можливості для збільшення поставок газу, але і чи є у них можливість збільшити експорт і в разі потреби відкласти технічне обслуговування на місцях".

"Європейський Союз залежить від Росії приблизно на третину своїх поставок газу, і санкції США через будь-який конфлікт можуть порушити ці поставки. Будь-які перебої в постачанні російського газу до Європи посилили б енергетичну кризу, спричинену дефіцитом палива", – йдеться у публікації.

Зазначається, що енергетичні компанії повідомили Держдепу США, що для того, щоб покрити постачання газу з Росії, ресурсів не вистачить.

"Глобальні постачання газу обмежені та доступного газу мало, щоб замінити великі обсяги з Росії", – стверджують джерела видання.

Прес-секретар Ради національної безпеки США не коментував переговори з енергетичними компаніями, але підтвердив, що планування на випадок надзвичайних ситуацій продовжується.

"Оцінка потенційних побічних ефектів та пошук шляхів їх зменшення – це належне управління та стандартна практика", – сказав спікер.

Видання надіслало запит до європейських енергетичних компаній. Royal Dutch Shell, ConocoPhillips та Exxon відмовилися від коментарів агентству, Chevron, Total, Equinor та Qatar Energy – не відповіли на запит.

Зазначимо, напередодні Росія   почала військові навчання   у прикордонних з Україною областях. У маневрах задіяно близько 300 одиниць військової техніки, зокрема танки Т-72Б3, бойові машини піхоти БМП-2, а також штатне стрілецьке озброєння.

Крім того, спостерігачі фіксують масштабну   перекидання військової техніки   та особового складу армії РФ зі Східного Сибіру та Далекого Сходу на захід.

Зазначимо, за інформацією американського видання New York Times, Путін зрушив дату можливого вторгнення в Україну ближче до весни. Однією із причин стали погодні умови для просування бронетехніки.