Ердоган запросив Путіна та Зеленського до Туреччини, але й сам приїде в Україну "через пару тижнів"

Реджеп Тайип Эрдоган. Фото: пресс-служба президента Турции

Туреччина, як і раніше, готова зіграти свою роль у деескалації напруженості у відносинах між Росією та Україною, у тому числі готова надати майданчик для прямих переговорів лідерів двох країн.

Як передає Daily Sabah, про це прес-секретар президента Туреччини Ібрагім Калин сказав під час онлайн-дискусії "Напруженість між Росією та Україною: що поставлено на карту для Європи і НАТО?", організованої британським аналітичним центром Circle Foundation.

За його словами, Реджеп Тайіп Ердоган провів бесіди як із президентом Росії Володимиром Путіним, так і з президентом України Володимиром Зеленським.

"Насправді він навіть запросив їх обох приїхати до Туреччини, якщо вони хочуть там зустрітися, залагодити свої питання та розбіжності", — сказав він.

Він додав, що Туреччина, як і раніше, готова взяти на себе будь-яку роль для зниження напруженості між Росією та Україною як дружня до обох цих країн держава, так само як і член НАТО.

Калин зазначив, що Ердоган "за пару тижнів" вирушить в Україну на переговори із Зеленським. Крім того, офіційна Анкара також підтримуватиме зв'язок з російською стороною і робитиме все можливе, щоб уникнути будь-яких військових дій.

Нагадаємо, що візит Ердогана до України "на початку 2022 року для переговорів стратегічного рівня" анонсував ще у грудні український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. При цьому сам Ердоган уже неодноразово заявляв про готовність стати посередником між Україною та Росією.

Зазначимо також, що напередодні турецький президент, як передає агентство Anadolu, в рамках візиту до Албанії назвав сценарій окупації України з боку Росії далеким від реальності і повідомив, що має намір обговорити ситуацію в Україні з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим, який 14 січня відвідував Київ і зустрічався із Зеленським. Також він вважає важливим обговорити це з Путіним, оскільки "настав час для повного виключення сценарію війни з політичного порядку денного".