Спецслужби РФ готують провокацію на артскладах на кордоні Придністров'я з Україною — українська розвідка

В районе артскладов границу ПМР с Украиной обозначают лишь такие знаки. Фото: кадр российского военного телеканала "Звезда"

Російські спецслужби готують провокації проти військовослужбовців Збройних сил Росії, щоб звинуватити у їх скоєнні Україну, заявляють у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

"У військові підрозділи країни-агресора та його сателітів надходять розпорядження про підготовку до таких провокацій", — йдеться у повідомленні.

Так, за інформацією військової розвідки України, 13 січня у 3-й окремій мотострілецькій бригаді у Придністров'ї (дислокована у Рибниці) було проведено службову нараду.

Під час нього особовому складу нібито було доведено, що очікуються провокації з боку України в районі села Колбасна Рибницького району, де знаходяться артилерійські склади оперативної групи військ РФ.

"Розпорядження про приведення бригади у вищу ступень бойової готовності не доводились, але було наголошено про готовність особового складу "за першою командою" виконувати завдання за призначенням", — йдеться у повідомленні.

За даними української розвідки, на сьогоднішній день відпустки та звільнення особового складу не скасовані, але командирам/начальникам наказано довести до підлеглих необхідність прибути до військової частини за певним сигналом.

Варто зазначити, що згадані артсклади знаходяться лише за 2 км від території України, причому на одній із ділянок дорога, яка веде звідти до Рибниці, проходить прямо по кордону з Україною.

При цьому, як стверджувалося у сюжеті телеканалу Міноборони Росії "Звезда", знятому про цей об'єкт у 2018 році, жодних ознак наявності самого кордону в цій місцевості не було — "ні колючого дроту, ні парканів, ні рову".

При цьому цей об'єкт, що охороняється військовослужбовцями оперативної групи російських військ у Придністров'ї, позиціонується як найбільший склад боєприпасів у Європі та найбільший склад озброєння російської армії за кордоном.

"Експерти кажуть, що якщо запаси, що зберігаються в Колбасні, вибухнуть, то детонація від цього вибуху може бути порівнянна з вибухом ядерної бомби в Хіросімі", — заявлялося в телепрограмі російського Міноборони.

Зазначимо, що 1 грудня 2021 року, після того, як Зеленський заявив, що українська влада має піти на прямі переговори з Росією, щоб зупинити війну на Донбасі, глава Держдепартаменту США Ентоні Блінкен після зустрічі з міністрами закордонних справ країн НАТО в Ризі заявив про підготовку Росією великомасштабної військової операції проти України, яка має відбутися після якоїсь провокації.

При цьому ще 21 листопада речник російського президента Дмитро Пєсков заявляв, що "не можна виключати" провокацій, які нібито стануть приводом звинуватити Росію у нападі на Україну.

20 грудня міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив про підготовку українською стороною певної провокації в Донецькій області, для чого в підконтрольні їй міста Авдіївка та Лиман вже нібито доставлені ємності з невідомими хімікатами. Також він заявив про розміщення в Донецькій області бійців американської приватної військової компанії, які обладнують вогневі позиції в житлових будинках та навчають українські Сили спеціальних операцій. Влада України та США ці заяви спростували. В свою чергу 23 грудня президент РФ Володимир Путін припустив, що Україна готує військову операцію на Донбасі.