"Гра наративів": МЗС прокоментувало заклики Байдена до американців та Лаврова до дипломатів виїхати з України

дмитро кулеба, голова мзс україни
Дмитри Кулеба. Фото: скріншот трансляції брифінгу

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що заява президента США Джозефа Байдена із закликом до американських громадян покинути Україну не свідчить про якусь радикальну зміну ситуації з безпекою в країні.

Про це він заявив у ході онлайн-брифінгу, проведеного на вулиці у Харкові, де у п'ятницю відбудеться засідання Ради національної безпеки та оборони.

"Нічого нового в цій заяві немає. Ми знаємо позицію Сполучених Штатів, які вже робили такі заяви: вони розпочали з евакуації членів сімей та співробітників посольства. Тому ця заява не свідчить про якусь радикальну зміну ситуації", — заявив він.

А пораду міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова до деяких російських дипломатів виїхати з України, за словами Кулеби, слід розглядати в контексті наративу, що поширюється Росією, про те, що саме Україна готує якісь агресивні дії, зокрема наступальні операції.

"Тому вони намагаються таким чином продемонструвати, що їхні дипломати перебувають у небезпеці і вони потребують захисту. Все це зараз така гра наративів та боротьба за те, хто переможе у грі під назвою "хто винен?", — заявив дипломат.

За його словами, зараз Росія розпочала чергову хвилю звинувачень на адресу України з приводу того, що вона нібито готує наступ чи провокації.

"Хочу абсолютно офіційно заявити, що жодних наступальних дій Україна не планує, жодні провокації нам не потрібні. Усі ці повідомлення з російської сторони спрямовані на нагнітання емоційного стану та спроби перекладання відповідальності на Україну", — наголосив міністр.

Він також запевнив, що європейські та американські партнери України мають розуміння, що відповідальність за ескалацію несе саме РФ, а Україна "не прагне ескалації, перебуває в захисній позиції і не планує жодних наступальних дій".

Нагадаємо, що ще 24 січня посольство США в Україні оголосило, що Держдепартамент дозволив добровільний від'їзд його співробітників та розпорядився обов'язково вивезти родичів дипломатів.

Українське МЗС тоді назвало цей крок "передчасним" і заявило, що кардинальних змін у ситуації з безпекою останнім часом не сталося, щоб ухвалювати такі рішення.

При цьому Великобританія тоді також почала відкликати співробітників свого посольства в Україні на тлі попереджень про можливе російське вторгнення. За нею пішли Австралія і Канада. Через кілька днів США взялися закликати всіх своїх громадян залишити Україну.

Президент Володимир Зеленський заявив, що дії згаданих країн "не означають неминучу ескалацію, а є тонкощами складної дипломатичної гри", і розкритикував виїзд іноземних дипломатів, багатозначно назвавши цей процес "помилкою України".

11 лютого вже особисто Байден в інтерв'ю американському телеканалу закликав усіх громадян США, які залишаються в Україні, покинути країну.

У свою чергу Лавров після зустрічі зі своєю британською колегою Ліз Трасс у Москві 10 лютого заявив, що через заяви про евакуацію від згаданих країн Росія порадить своєму неосновному дипломатичному персоналу також залишити Україну, оскільки побоюється, що "саме англосакси щось готують" у Україні, оскільки роблять такі заяви.