Український посол нахамив главі МЗС Ізраїлю через сумніви в загрозі вторгнення РФ: МЗС України відреагувало

Євген Корнійчук, посол україни в ізраїлі
Євген Корнійчук розпалив дипломатичний скандал. Фото: посольство України в Ізраїлі

Міністерство закордонних справ Ізраїлю 3 лютого викликало посла України Євгена Корнійчука для оголошення догани у зв'язку з його різкою критикою останніх висловлювань міністра закордонних справ Яїра Лапіда про Росію та Україну, повідомляє місцеве видання The Jerusalem Post.

2 лютого глава ізраїльського МЗС в інтерв'ю івритомовному виданню Walla у контексті України та РФ заявив, що не очікує насильницького конфлікту незабаром і що не вважає, що "вибухне світова війна". Аналогічну позицію він висловив у коментарі ізраїльському кореспондентові американського сайту новин Axios.

Лапід також зазначив, що Ізраїль зобов'язаний діяти у ситуації російсько-української кризи з обережністю, оскільки, за його словами, друга за величиною єврейська громада живе в Росії, а п'ята за величиною – в Україні.

Крім того, міністр висловив стурбованість тим, що російсько-українська криза відверне увагу від ядерних переговорів з Іраном у Відні, а також побажання до США приділити цьому питанню більшу увагу, "щоб запобігти небезпечним речам".

Як зазначає Axios, 31 січня держсекретар США Ентоні Блінкен вже вдруге за останні тижні дзвонив Лапіду та попросив, щоб Ізраїль передав Росії повідомлення про необхідність деескалації. Ізраїльські ж офіційні особи заявляють, що говорили із представниками РФ про необхідність деескалації. При цьому Лапід планує поговорити про це зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим найближчими днями.

У свою чергу заяви глави ізраїльського МЗС не сподобалися Корнійчуку, про що повідомило на своїй сторінці у Facebook посольство України в Ізраїлі.

"Мене глибоко вразили нещодавні зауваження пана Лапіда щодо його бачення "російсько-українського конфлікту". Я хотів би нагадати пану міністри, що це не конфлікт. Це війна, яку Росія агресивно і цинічно веде проти України. Ганебно, що пан Лапід не помітив війни у центрі Європи, яка триває вже вісім років", — заявив дипломат.

Він також висловив жаль у зв'язку з тим, що ізраїльський міністр "повторює риторику російської пропаганди та ігнорує тривожні повідомлення від своїх найсильніших союзників" – США, Великобританії та ЄС щодо високої ймовірності повномасштабного військового вторгнення Росії до України найближчими тижнями.

"Поділяючи побоювання Ізраїлю з приводу ядерної програми Ірану, наважуюся припустити, що якщо в Європі вибухне повномасштабна війна, то Ізраїль залишиться віч-на-віч з іранською загрозою", — додав Корнійчук.

Він також запропонував Лапіду поговорити телефоном не лише з міністром закордонних справ держави-агресора, а й поспілкуватися з українською стороною, "щоб побачити реальну картину, а не використовувати російські штампи".

Крім того, посол запропонував "ізраїльським друзям скористатися запрошенням нашого президента" та здійснити за прикладом американських, британських та європейських колег візит до Києва, що для України мало б зараз велике значення.

У свою чергу, на брифінгу 4 лютого міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба дав зрозуміти, що особисто інструктував усіх послів жорстко висловлюватися з цієї теми.

"Щодо ситуації в Ізраїлі, то мені про це відомо. Дивіться: всі посли України мною проінструктовані та налаштовані на рішучий та жорсткий захист національних інтересів України. Саме в цій ситуації ми зараз вивчаємо докладно звіт посла про те, як розгорталися події в Тель-Авіві і що призвело до такої ситуації, і після цього зможемо це додатково прокоментувати", — заявив глава МЗС.

Нагадаємо також, що 2 лютого було оголошено, що керівництво США вирішило більше не використовувати визначення "неминуче" для характеристики можливого вторгнення Росії в Україну. Більше того, колишній спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер заявив, що це вторгнення "все менш ймовірне", і визнав, що евакуація дипломатів США з України дала хибний сигнал світові.

При цьому реакція України на заяви західних ЗМІ і лідерів США, Євросоюзу і НАТО, що тривають уже три місяці, про масштабне нарощування військ РФ поблизу кордонів України і підготовку до масштабного вторгнення останнім часом звелася до фактичного заперечення таких намірів РФ, у тому числі на рівні президента.

Більше того, з цією метою Володимир Зеленський 28 січня навіть провів на прес-конференцію для іноземних ЗМІ, де, незважаючи на колишні суперечливі заяви, вже прямо звинуватив США у нагнітанні ситуації, що дуже негативно позначається на українській економіці.

У свою чергу 3 лютого міністр оборони Олексій Резніков запевнив, що Україна не фіксує підготовку Росією ударних угруповань для військового наступу на підконтрольні Україні території. Більше того, Україна не чекає на військові провокації і з боку Білорусі, яку глава Міноборони несподівано назвав "дружньою" Україною, незважаючи на те, що раніше і Зеленський, і Дмитро Кулеба висловлювали серйозні побоювання з приводу можливості військового вторгнення з білоруського боку, а влада через це почала зміцнювати кордон із цією країною, проводячи там навчання силових структур.