Європарламент підтримав створення міжнародного трибуналу для керівництва РФ

Європарламент підтримав створення міжнародного трибуналу для керівництва РФ

Європарламент 19 травня ухвалив резолюцію щодо України, в якій закликав ЄС створити трибунал для судового переслідування російського та білоруського режимів за військові злочини, злочини проти людяності, геноцид та агресію проти України.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це йдеться на сайті Європарламенту.

"Ці розслідування та подальші судові переслідування повинні також поширюватися на всіх військовослужбовців російських збройних сил та державних чиновників, причетних до військових злочинів", – йдеться у резолюції.

Європарламент просить ЄС підтримати створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання за агресію проти України та залучити до відповіді російських політичних лідерів та воєначальників, а також їхніх союзників.

Депутати Європарламенту хочуть, щоб ЄС якнайшвидше надав усі необхідні людські та бюджетні ресурси, а також адміністративну, слідчу та матеріально-технічну підтримку, необхідну для створення цього трибуналу.

На думку Європарламенту, повідомлення про звірства, такі як невиборчі обстріли міст і селищ, насильницькі депортації, використання заборонених боєприпасів, атаки на мирних жителів у гуманітарних коридорах, страти та сексуальне насильство прирівнюються до порушень міжнародного гуманітарного права. Їх можна кваліфікувати як воєнні злочини.

Крім того, Європарламент висловив упевненість, що винні у військових злочинах мають постати перед судом і заявили про підтримку української влади та Міжнародного кримінального суду у збиранні доказів.

Депутати Європарламенту наголошують, що ЄС має діяти швидко, оскільки існує серйозний ризик того, що через бойові дії доказів, пов'язаних з військовими злочинами, будуть знищені.

Вони також висловили повну підтримку розслідуванню прокурора МКС та роботі Слідчої комісії Управління Верховного комісара ООН з прав людини, а також незалежних організацій громадянського суспільства та української влади, які займаються збиранням доказів.

Нагадаємо, в Україну направили групу з 42 слідчих, судових експертів та допоміжного персоналу для розслідування військових злочинів та злочинів проти людства, скоєних армією країни-агресора РФ на території нашої країни.

Зазначимо, прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан звертався до керівництва РФ, щоб отримати докази масових вбивств у Бучі та інших містах Київської області, якими Росія може володіти. При цьому російська сторона проігнорувала ці запити.