Кандидат на округ Полякова та "червоні лінії" щодо Донбасу: що вирішив з'їзд УДАРу при підтримці "ЄС", "Батьківщини" та "Голосу"

віталій кличко, з'їзд удару
Віталій Кличко. Фото: сайт УДАРу

З'їзд партії "УДАР Віталія Кличка" 4 лютого висунув кандидатом на позачергових виборах депутата Верховної Ради в окрузі №206 лідера Чернігівської обласної організації цієї політсили та секретаря Чернігівської міської ради Олександра Ломака. Про це повідомляє прес-служба УДАРу.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Це випробування для всієї партії. Маємо продемонструвати командну гру, згуртованість та підтримку нашого кандидата. Наші опоненти мають розуміти, що за кандидатом від партії УДАР на Чернігівщині стоїть вся наша команда. Він гідно представляє інтереси громади на Чернігівщині і, впевнений, буде гідно представляти інтереси Чернігівщини у Верховній Раді", - заявив лідер політсили та мер Києва.

У свою чергу сам Ломако заявив, що сприймає вибори в окрузі №206 не лише як вибори представника регіону в парламенті та оцінку людьми роботи центральної влади, а й як можливість УДАРу "показати всій країні, що ми здатні об'єднуватися та показувати результат, перемагати".

"Наші опоненти готові переступити моральні принципи та вдатися до брудних методів у боротьбі за статус народних депутатів. Ми готові до такого розвитку подій. Головною відповіддю на брудні технології я бачу спілкування з людьми та донесення до них правдивої позиції про нашу команду та план дій", - заявив майбутній кандидат.

Також на з'їзді виступив мер Чернігова Владислав Атрошенко, який заявив, що "безпрецедентний тиск на міську владу" не змусить його відмовитися від підтримки Ломако та УДАРу.

"Офіс президента шантажем намагається змусити мене, обраного жителями мера Чернігова, йти на договірняки. "Слуги" хочуть, щоб їхній "смотрящий" захищав їхні інтереси на Чернігівщині. А ми хочемо, щоб представник Чернігівщини захищав інтереси суспільства в Раді. Я вже говорив і повторю зараз : я не стану "слугою" Офісу президента, тому що служу своїм виборцям та своєму рідному Чернігову", - сказав він, висловивши впевненість, що і Ломако буде чинити так само.

Нагадаємо, що наприкінці січня у Чернігівській міськраді Державне бюро розслідувань провело обшуки у рамках розслідування махінацій при закупівлі послуг із ремонту доріг в обласному центрі.

Варто зазначити, що у з'їзді УДАРу, як передає видання "Страна.ua", взяв участь і п'ятий президент України, а нині депутат Ради та лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко зі своїми соратниками.

Крім того, на заході були помічені колишні генеральні прокурори Юрій Луценко та Руслан Рябошапка, а також нардепи від "Батьківщини" Сергій Власенко та Сергій Соболєв.

У свою чергу, як повідомляє Liga.net, Порошенко в ході виступу згадав, як його партія з УДАРом "у складі єдиної фракції проводили дуже важливі реформи" і заявив, що цей досвід є "дуже значним підґрунтям не лише для спогадів про минуле, але та для планів на майбутнє".

Крім того, на з'їзді виступила лідер партії "Голос" Кіра Рудик, яка заявила, що важливо "знаходити точки дотику, вчитися довіряти та підтримувати один одного в парламенті, Київраді та на партійних з'їздах".

Соболєв же пояснив, що лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко не прийшла, оскільки "вірус не відступає". Він також назвав УДАР "побратимами та союзниками", розкритикував нинішню владу та заявив, що "ми не допустимо руйнування місцевого самоврядування" і це "об'єднує всіх разом".

Крім того, партія прийняла на з'їзді звернення до керівництва держави, лідерів політичних сил, місцевого самоврядування та громадськості щодо необхідності скликання Національного форуму єдності України.

Кличко зазначив, що метою такого форуму має стати "консолідація всіх патріотичних політсил навколо захисту країни та спільних дій в умовах загрози збройній агресії".

Лідер УДАР також заявив, що форум стане основою для розробки стратегії переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Ми усвідомлюємо, що через військову небезпеку Україні нав'язуватимуть різні угоди та "формули" Але в цих "формулах" Україна має бути "сталою", а не "змінною". Тому форум має дійти згоди щодо меж можливих компромісів, а також "червоних ліній", які не можна перетинати, навіть під загрозою війни", - наголосив Кличко.

Він також заявив про неприпустимість виконання Україною політичної частини Мінських угод, оскільки це означало б "вирок для української державності та хрест на розвитку".

"Вірити Росії в частині виконання Мінських угод – це обманювати самих себе. Україна вже одного разу повірила та підписала Будапештський меморандум, який має стати символом єдності, а став символом зради з боку Росії. Те саме стосується Мінських домовленостей. Москва розтоптала Мінські угоди своїми діями на Донбасі", - переконаний політик.

Також повідомляється, що з'їзд партії прийняв звернення "до міжнародних друзів та партнерів України та демократичної спільноти", в якому закликав міжнародне співтовариство об'єднатися, щоб показати, "що наші цінності мають значення".

"Ми повинні показати, що готові захистити те, що всіх нас об'єднує. Ми усвідомлюємо, що маємо покладатися на власні сили і ми захищатимемо свою землю, ми боротимемося за свою країну до останнього. Але водночас ми розраховуємо на адекватну допомогу від світової спільноти демократичних країн", – йдеться у зверненні.

Також на з'їзді було представлено розроблений УДАРом економічний план дій, які партія пропонує вже сьогодні використати "усім, від чиїх рішень залежить стан економіки України".

План містить 15 невідкладних кроків зі стабілізації соціально-економічної ситуації та 10 ключових напрямів для забезпечення сталого економічного розвитку на перспективу. В його основу покладено інноваційно-індустріальну модель економіки, яку в УДАР вважають найбільш оптимальною для України.

Так, партія наполягає на терміновому збільшенні оборонного бюджету щонайменше на 30 млрд грн, що, зокрема, дозволить підвищити зарплати військовослужбовцям уже з лютого цього року.

Також УДАР пропонує невідкладно "забезпечити необхідні обсяги газу за справедливими цінами та позбутися критичної залежності від імпорту дизпалива", запровадити нульову ставку ПДВ на соціальні продукти та житлово-комунальні послуги для населення, а також скоротити нецільові витрати, зокрема, на утримання центральної влади, підвищити реальну зарплату медикам, відновити спрощену систему оподаткування для малого бізнесу та скасувати обов'язковість касових апаратів для фізосіб-підприємців

У контексті виборів у Чернігові варто зазначити, що Атрошенко, який раніше представляв "Блок Петра Порошенка" (нині це "Євросолідарність"), у цьому місті дуже популярний. На чергових виборах у жовтні 2020 року його було переобрано мером на другий термін з результатом у 77,5% голосів при тому, що решта кандидатів отримала менше 5%. Зараз Атрошенко є фактичним лідером регіональної партії "Рідний дім", яка у нинішньому вигляді існує з кінця 2019 року.

За даним опитування  соціологічної групи "Рейтинг", проведеного 23-24 січня, за цю політсилу готові проголосувати 62,1% респондентів. При цьому 89% городян так чи інакше задоволені діяльністю самого Атрошенка, 88% ставляться позитивно до нього, а 80% вважають, що ситуація у місті йде у правильному напрямку. 83,5% тих, хто визначився з вибором, готові проголосувати за Атрошенка на гіпотетичних позачергових виборах мера. До Ломака ставляться позитивно 50%, але 28% поки не чули про нього.

Самі вибори в окрузі №206, що охоплює північно-західну частину Чернігівської області, зокрема частину Чернігова, призначено на 27 березня у зв'язку зі смертю за неоднозначних обставин нардепа Антона Полякова 8 жовтня 2021 року.

Варто зазначити, що головним конкурентом Полякова на виборах 2019 року в окрузі №206 був скандальний забудовник Максим Микитась. Він тоді отримав 21,65% голосів, а Поляков – 33,37%. Інші кандидати набрали менше ніж 7% голосів.

Поляков тоді балотувався від партії "Слуга народу" і потім став членом її фракції у Раді, проте вже у листопаді 2019 року був із неї вигнаний разом з Анною Скороход, з якою згодом був заручений і став жити разом. Обидва нардепи зрештою увійшли до депутатської групи "За майбутнє".

Нагадаємо також, що у травні 2020 року у Києві знайшли застреленим депутата Ради із групи "Довіра" Валерія Давиденка, обраного від сусіднього виборчого округу №208. Замість нього згодом до парламенту було обрано кандидата від "Слуги народу" Анатолія Гунька.

Крім того, нагадаємо, що останнім часом знову наростає протистояння Кличка з Офісом президента, яке проявлятиметься і на виборах в окрузі №206 (при цьому хто саме піде на них від пропрезидентської партії "Слуга народу", поки що невідомо).

Зокрема, останнім кроком київської влади стало просування до реалізації ідеї щодо відновлення районних рад у Києві. Причому вибори в них хочуть провести вже восени, а до цього часу міськрада розпорядилася створити спеціальні департаменти Київміськадміністрації, які реалізовуватимуть функції місцевого самоврядування в районах. І це при тому, що в районах на сьогодні існують адміністрації, голови яких призначаються президентом – причому тиждень тому Зеленський призначив відразу чотирьох нових керівників РДА у Києві.