Київ готується до можливих військових дій: Кличко розповів, як столиця має намір захищатися від Росії

Віталій Кличко, мер Києва
Виталий Кличко. Фото: пресс-служба КГГА

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що у разі подальшої агресії Росії у столиці населення захищатимуть від військових дій у спорудах подвійного призначення. Йдеться про підземні приміщення метрополітену, підземні паркінги, цокольні, підвальні та напівпідвальні приміщення в будинках.

Про це градоначальник розповів під час наради із членами правління Асоціації міст України (АМУ), повідомляє прес-служба КМДА.

Кличко, який за сумісництвом є головою АМУ, повідомив, що зараз у місті в будь-який момент можна почати використовувати понад 500 сховищ та 4 500 об'єктів подвійного призначення. Загальна ємність захисних споруд – близько 2 мільйонів 8 тисяч.

Якщо у місті станеться якась надзвичайна ситуація, зокрема пов'язана з ескалацією, для привернення уваги населення включаються сирени.

"Сирени означають сигнал цивільної оборони "Увага всім!" Почувши такий сигнал, необхідно негайно включити гучномовець, радіо або телевізор і слухати повідомлення", - роз'яснили в КМДА.

Столиця налагодила взаємодію із командуванням Сил територіальної оборони Збройних сил України на випадок ескалації. У ході навчань у 2021 році у Києві відпрацювали взаємодію бригади та штабів територіальної оборони районних адміністрацій столиці.

Крім того, столична влада прийняла програму "Захисник Києва" на 2022-2024 роки. На її фінансування виділять понад 110 мільйонів гривень.

"Ми маємо відпрацювати і алгоритм, як діяти при відключенні мобільного зв'язку та інтернету. Також має бути забезпечений необхідний запас палива для безперебійної роботи в автономному режимі для генераторів, комунальної техніки та швидких", - зазначив Кличко.

За функціонування критичної інфраструктури своєї громади відповідатимуть сільські, селищні та міські голови, додав глава АМУ. Вони повинні контролювати надання послуг з безперебійного постачання електроенергії, водо- та теплопостачання.

У свою чергу, президент України Володимир Зеленський закликав українців не панікувати через повідомлення про можливе повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Гарант пообіцяв, що в країні все буде спокійно весь 2022 рік.

Щоб переконати в цьому закордонні ЗМІ, які розповсюджують інформацію про плани Росії розпочати повномасштабну війну, гарант провів велику прес-конференцію. У її ході президент запевнив, що ЗСУ та українська влада контролюють ситуацію на кордонах.