Нардепа від "Слуги народу" Кузьміних, який попався на хабарі, оголосили в розшук

Сергій Кузьміних
Сергій Кузьміних. Фото: Facebook-сторінка нардепа

Національне антикорупційне бюро 3 лютого оголосило у розшук депутата Верховної Ради від "Слуги народу" Сергія Кузьміних, викритого на отриманні 558 тисяч грн хабара.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Як йдеться у повідомленні бюро, рішення ухвалене через те, що підозрюваний систематично не приходить до правоохоронних органів за їх викликом, відсутній за місцем проживання та ховається від детективів НАБУ.

Нагадаємо, що Кузьміних було викрито на хабарі 28 січня, проте не було одразу ж затримано. 31 січня генеральний прокурор Ірина Венедиктова підписала повідомлення про підозру йому за частиною 2 статті 369-2 Кримінального кодексу.

Її відправили за місцем роботи Кузьміних — до Ради, а також за відомими слідствами місцями проживання та реєстрації нардепа, так що з 31 січня він у розумінні Кримінального процесуального кодексу набув статусу підозрюваного і зобов'язаний прибувати до слідчого, прокурора або суду на першу вимогу.

У НАБУ зазначають, що хоча підозрюваному належним чином повідомили заздалегідь про дати, час та місце запланованих процесуальних дій, повістки про виклик народний обранець проігнорував.

31 січня захисник нардепа повідомила по телефону слідство, що той перебуває у лікарні і на виклик не прибуде. Проте і сам Кузьміних, і його захисниця, як стверджують у НАБУ, відмовляються повідомити слідству про заклад охорони здоров'я, в якому нібито перебуває підозрюваний.

Водночас адвокат Лариса Криворучко 1 лютого заявила, що відправила до НАБУ повідомлення про знаходження її підзахисного в медзакладі на лікуванні терміном близько десяти днів, у якому пообіцяла надати відповідний медичний документ на запит бюро.

Сам же нардеп з моменту викриття на своїй сторінці у Facebook нічого не публікував, однак у "Слузі народу" заявили, що він направив керівництву політсили лист із проханням виключити його з фракції з можливістю повернення, якщо його невинність буде доведена у встановленому законом порядку.

2 лютого НАБУ опублікувало оперативне відео, на якому нардеп домовляється про "відкат" у 30% на закупівлі системи ультразвукової діагностики для лікарні №2 у Житомирі, що становив 558 тисяч грн. Зазначимо, що Кузьміних є депутатом-мажоритарником, який представляє округ №67, що охоплює частину Житомирської області, зокрема, частину Житомира.