НАТО зміцнить військову присутність на сході, якщо Росія не виведе війська з Білорусі

НАТО планує збільшити свою військову присутність у країнах Балтії та Польщі, якщо Росія залишить свої війська у Білорусі після закінчення запланованих військових навчань.

Про це заявив голова військового комітету Альянсу адмірал Роб Бауер, повідомляє Reuters.

"Якщо ви дійсно розглядаєте можливість вторгнення, вам насправді потрібно більше, ніж бойові сили. І це те, що ми також бачимо, дедалі більше військових збирається вздовж російсько-української та українсько-білоруської кордонів. Це само по собі дуже тривожно", — сказав адмірал.

За даними НАТО, у лютому на території Білорусі буде 30 000 російських військовослужбовців для спільних військових навчань, внаслідок чого загальна чисельність російських військових біля кордонів України перевищить 100 000 людей.

За словами Роба Бауера, можливе подальше розгортання додаткових військових на території країн НАТО.

"Суперечки про місця знаходження військ у різних країнах альянсу є результатом того, що відбувається зараз. Так, ми розглядаємо збільшення військової присутності. У майбутньому можуть бути зміни в результаті розвитку ситуації", — сказав він на прес-конференції у Вільнюсі.

За його словами, дуже багато залежить від того, чи залишаться російські війська в Білорусі.

"Дуже багато залежить, звичайно, від того, чи залишаться російські війська в Білорусі. Якщо ви подивитесь на нарощування сил, Росія може дійсно мати достатньо сил для серйозного вторгнення... до кінця цього місяця. Чи мають вони справжній намір, ми не знаємо", — додав Бауер.

За словами адмірала, останні розгортання на кордоні з Білоруссю включали польові госпіталі та інші допоміжні підрозділи, необхідні для підтримки військового наступу.

Зазначимо, 10 лютого у Білорусі у прикордонних з Україною, Польщею, Литвою та Латвією районах мають розпочатися спільні з Росією військові навчання "Союзна рішучість - 2022".

Зазначимо, президент США Джозеф Байден офіційно схвалив розгортання додаткових військових сил США у Східній Європі.