Польща відреагувала на кібератаку на українські держсайти під виглядом помсти поляків

Фото: сайт правительства Польши

Міністерство закордонних справ Польщі вважає спробою дестабілізувати польсько-українські відносини кібератаку на сайти українських державних структур з розміщенням заяви, яке виставляє її здійснення як помсту українцям з боку анонімних польських націоналістів. Про це повідомив у своєму Twitter прес-секретар відомства Лукаш Ясіна.

"Ми інтерпретуємо публікацію "заяв" польською мовою як чергову спробу дестабілізувати польсько-українські відносини", — зазначив він.

За словами Ясіни, польське МЗС стурбоване інформацією про кібератаку на сайти держорганів України, у тому числі на сайт Міністерства закордонних справ, і рішуче засуджує будь-яку діяльність, що призводить до поширення дезінформації та порушення роботи держустанов.

Крім того, із засудженням кібератак виступив і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"Я рішуче засуджую кібератаки на уряд України. НАТО вже багато років тісно співпрацює з Україною, допомагаючи посилити її кіберзахист. Кіберексперти НАТО в Брюсселі обмінюються інформацією з українськими колегами про поточну шкідливу кібердіяльність. Експерти союзників у країні також підтримують українську владу на місцях", — йдеться у повідомленні на сайті альянсу.

За словами генсека, найближчими днями НАТО та Україна підпишуть угоду про посилення кіберспівробітництва, включаючи доступ України до платформи обміну інформацією про шкідливі програми НАТО.

Також засудив кібератаку і верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, заявивши, що не здивований тим, що сталося. Як передає Reuters, про це він сказав під час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у французькому Бресті.

"Ми збираємося мобілізувати всі наші ресурси, щоб допомогти Україні впоратися з цією кібератакою. На жаль, ми знали, що це може статися... Важко сказати [хто за цим стоїть]. Я не можу нікого звинувачувати, тому що у мене немає доказів. Але ми можемо уявити", — натякнув також він.

Нагадаємо, що в ніч на 14 січня перестали працювати багато сайтів держструктур, деякі з яких залишаються недоступними досі (на 17:00).

Зокрема, залишається заблокованим сайт українського МЗС, на якому раніше було розміщено картинку з написом українською, російською та польською мовами, яка дослівно повідомляла наступне:

"Українці! Всі ваші особисті дані були завантажені в загальну мережу. Всі дані на комп'ютері знищуються, відновити їх неможливо. Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте гіршого. Це вам за ваше минуле, сьогодення та майбутнє. За Волинь, за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся і за історичні землі".

Нагадаємо також, що на початку листопада 2021 року Служба безпеки України заявила, що до відомого хакерського угруповання Armageddon входять співробітники Федеральної служби безпеки Росії у Криму, які до окупації півострова працювали в самій СБУ. У березні українська спецслужба заявила, що заблокувала масштабну кібератаку на українські органи влади Armageddon.