Прем'єр Великобританії Джонсон заявив Путіну про право України на вступ до НАТО

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним, під час якої наголосив, що всі демократичні країни мають право претендувати на вступ до НАТО, зокрема України. Про це повідомляє сайт британского уряду.

Борис Джонсон підкреслив, що відповідно до політики відкритих дверей НАТО всі європейські демократії мають право претендувати на членство в НАТО. Це право повністю належить до України. Він також знову заявив, що НАТО – це оборонний альянс.

Прем'єр Великобританії попередив президента Росії, що будь-які   кроки щодо вторгнення в Україну стануть "трагічним прорахунком".

Джонсон та Путін погодилися, що потрібно застосувати до ситуації навколо України "дух діалогу" та знайти мирне вирішення кризи.

За день до цього Борис Джонсон прилетів до Києва, де зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським. Вони обговорили дії, які допоможуть запобігти російській агресії.

За словами Джонсона, Великобританія разом із іншими країнами готує санкції проти РФ. Вони будуть введені "як тільки нога російського солдата перетне кордон". Він також заявив про виділення Україні додатково 88 млн. фунтів (близько 119 млн. доларів) для захисту країни від російського впливу.

Як заявив міністр закордонних справ нашої країни Дмитро Кулеба, у середу, 2 лютого, мало бути офіційно оголошено про створення нового малого альянсу у складі України, Великої Британії та Польщі. Але у зв'язку із перенесенням зустрічі дипломатичні команди "продовжать відточувати новий формат".