Створення альянсу між Україною, Великою Британією та Польщею перенесли: названо причину

мзс України
МЗС України. Фото: NurPhoto/AFP

Міністерство закордонних справ України повідомляє про перенесення на пізніший термін офіційного оголошення про створення нового малого альянсу у складі України, Великобританії та Польщі.

Як зазначив на своїй сторінці у Facebook глава відомства Дмитро Кулеба, це мало бути зроблено 2 лютого від імені міністрів закордонних справ трьох країн.

Проте напередодні увечері глава британського МЗС Ліз Трасс заявила, що отримала позитивний результат тесту на Covid-19 і залишиться вдома на самоізоляції.

"У цей час наші команди не сидітимуть склавши руки, а продовжать відточувати новий формат. Майте терпіння, вірте в себе, Україну та її справжніх друзів", — додав Кулеба.

Він також заявив, що з ініціативою про створення тристороннього формату співпраці у жовтні виступила саме Україна, і подякував Трас та її польському колезі Збіґнєву Рау за відгук.

"Чесно кажучи, було прикро бачити, коли перші українські коментатори автоматично приписали цю ініціативу нашим партнерам, тому вкотре повторюю — вірте у свою державу. Я вдячний колегам і друзям Ліз Трасс і Збіґневу Рау, які живо відгукнулися, і закипіла тристороння робота по лінії МЗС трьох країн, в яку кожна країна робить рівноцінно важливий внесок", — зазначив міністр.

Глава МЗС пояснив, що такий новий формат є частиною стратегії малих альянсів як проактивної зовнішньої політики України. Він нагадав, що так з'явилися формати "Люблінський трикутник" з Польщею та Литвою, "Квадрига" з Туреччиною, "Асоційоване тріо" з Грузією та Молдовою.

"Суть в тому, що ми не можемо чекати безпеки та процвітання десь у майбутньому, коли станемо членами ЄС і НАТО. Вони потрібні нам вже сьогодні. Тому ми вже сьогодні досягаємо практичного зміцнення, гуртуючи дружні та близькі за духом країни у малі альянси. Всі вони успішно розвиваються, набувають ваги, вже сьогодні приносять Україні конкретні переваги. Ми створюємо пояс безпеки та процвітання і посилюємо Балто-Чорноморську вісь", — зазначив чиновник.

Кулеба додав, що Варшава, Київ і Лондон мають не лише реалістичне усвідомлення безпекових загроз Європі та стратегію протидії викликам з боку РФ, але і великий потенціал тристоронньої співпраці в галузях торгівлі, інвестицій, енергетики, зокрема відновлюваної.

Зазначимо, що до України 1 лютого приїхав прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Також очікується приїзд глави уряду Великої Британії Бориса Джонсона, який увечері зустрінеться із президентом Володимиром Зеленським.

При цьому ще вдень 31 січня Кулеба був упевнений, що приїде до України й Трас. Крім того, глава МЗС заявив, що до України мають приїхати з Нідерландів прем'єр Марк Рютте та міністр закордонних справ Вопке Хукстра.

Тижнем раніше саме Трасс оголосила про можливе створення тристороннього союзу між Британією, Польщею та Україною для зміцнення зв'язків між країнами у контексті російської агресії.