Путін ухвалив рішення про вторгнення в Україну, але ще не пізно піти на деескалацію, - Байден

байден сша
Виступ Джозефа Байдена. Скріншот відео

У США вважають, що лідер РФ Володимир Путін уже ухвалив рішення про вторгнення в Україну, але Кремль ще може обрати шлях дипломатії, щоб врегулювати ситуацію. Про це президент США Джозеф Байден заявив у ході брифінгу у п'ятницю, 18 лютого.

"На цей момент я впевнений, що він ухвалив рішення. У нас є причини вважати так", - відповів Байден на запитання щодо планів Путіна по нападу на Україну.

За його словами, вторгнення російських військ відбудеться вже найближчими днями.

"Ми маємо причини вважати, що російські війська планують і маємо намір атакувати Україну найближчим часом, найближчими днями. Ми вважаємо, що вони будуть націлені на столицю України, Київмісто з 2,8 мільйона невинних людей", — зазначив Байден.

При цьому він вважає, що є шанс на врегулювання ситуації.

"Ще не пізно піти на деескалацію та повернутися за стіл переговорів. Минулої ночі Росія погодилася, що державний секретар Блінкен і міністр Лавров зустрінуться 24 лютого в Європі. Але якщо Росія почне військові дії до цього дня, буде очевидно, що вони зачинили двері дипломатії, що вони обрали війну. І вони за це заплатять високу ціну", - вважає лідер США.

Він сказав, що Сполучені Штати Америки не мають наміру відправляти своїх військових в Україну, але надають фінансову допомогу.

Байден також прокоментував оголошені Росією навчання ядерних сил: "Я не думаю, що він (Путін - Delo) навіть віддалено розглядає можливість використання ядерної зброї".

Нагадаємо, у США вважають, що існує загроза масштабного воєнного конфлікту між Україною та Росією. Так, видання The Guardian з посиланням на дипломатичні джерела повідомило, що президент США Байден передав лідерам країн Євросоюзу та іншим союзникам інформацію про можливість початку повномасштабних військових дій між Україною і РФ вже 16 лютого. Але цього дня загострення не сталося.

Проте вже в четвер, 17 лютого, ситуація загострилася. Бойовики здійснили десятки обстрілів. Снаряди потрапили зокрема до дитячого садка та до ліцею. 18 лютого глави "ДНР" та "ЛНР" оголосили про масову евакуацію жителів ОРДЛО до Росії.