Рада ухвалила закон про зрошення земель

Верховна Рада ухвалила закон №5202-д про об'єднання водокористувачів. За нього проголосувало 279 народних депутатів України.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

За його словами, цей закон дає старт іригаційній реформі, яка є логічним продовженням земельної реформи та відкриває нові можливості для агросектору України.

"Цим законом парламентарії заклали основи реформування меліоративної галузі України, без якого б уже найближчими роками про ефективне дбайливе зрошення можна було б забути. Відтепер усі водокористувачі можуть гуртуватися в юридично зареєстровані об'єднання, брати на баланс об'єкти зрошувальних систем та керувати ними через колективні рішення, де голос кожного водокористувача буде важливим", – написав голова Мін'юсту.

Лещенко зазначив, що саме така форма управління галуззю зможе вивести із занепаду.

"Зрошувальні системи мають бути в управлінні тих, хто безпосередньо залежить від них. Це аграрії, землекористувачі та землевласники, і точно не чиновник у Києві чи навіть в області", – додав він.

Лещенко підкреслив, що за часи незалежності зрошувальні площі щорічно стрімко скорочувалися, і з 2,3 млн гектарів у 1990 році залишилося лише 550 тисяч у 2021-му. Серед причин – і розкрадання обладнання насосних станцій, високі тарифи за полив , і відсутність державних коштів на відновлення зрошувальної інфраструктури.

"Саме для порятунку галузі були напрацьовані у законопроєкті децентралізовані механізми управління меліорацією в Україні. Без жодних перебільшень цей закон є наріжним каменем не лише подальшого розвитку сільського господарства, а й реагування на кліматичні зміни, збереження ґрунтів та енергозбереження у с/г виробництві", – зазначив Лещенко.

Він додав, що над цим питанням працювали державні органи, міжнародні партнери, експерти, профільні асоціації аграріїв та парламентарії.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Кабінет міністрів України підтримає фермерів, які використовують технології зрошення земель.

Зокрема, держава компенсує 25% витрат тим сільгоспвиробникам, які встановили чи модернізували системи зрошення у своїх господарствах.

Нагадаємо, на початку квітня 2021 року Кабінет міністрів розширив державну фінансову підтримку сільгоспвиробників.