Резніков переконаний у необхідності легалізації зброї

Олексій Резніков
Олексій Резніков. Фото: пресслужба Міноборони

Міністр оборони Олексій Резніков виступає за ухвалення закону, який би врегулював обіг зброї в Україні. Про це він заявив, відповідаючи на запитання депутатів у ході "години запитань до уряду" у Верховній Раді.

"Я переконаний, що це потрібно зробити. Тому що в Україні немає закону, який у принципі регулює обіг зброї. У нас тільки відомчими актами це регулюється. Тому я дуже щиро вірю, що український парламент нарешті ухвалить закон, в якому буде все унормоване", — сказав міністр.

Напередодні в інтерв'ю виданню "РБК-Україна" Резніков пояснив, що є давнім прихильником легалізації зброї з кількох причин.

"Як юрист, я вважаю, що в принципі має бути закон, що регулює обіг зброї, його досі немає. Зброя має бути легалізована, описано, хто яку вогнепальну зброю повинен мати. Люди повинні мати право на зберігання – не носіння – короткого ствола. У багатьох країнах це є, і це підвищує безпеку громадянина, допомагає правоохоронним органам, зменшує злочинність — це точно", — сказав він.

Водночас у відповідь на питання, коли учасники територіальної оборони зможуть зберігати вдома зброю, міністр зазначив, що бойова зброя все ж таки повинна зберігатися в спеціальних приміщеннях.

"Що стосується сил територіальної оборони, то бойова зброя повинна зберігатися в збройових кімнатах у військових частинах, і при необхідності резервісти, які підписали контракт, будуть її отримувати для навчань або, не дай Боже, при розгортанні сил. Це різні типи зброї, одне з іншим не пов'язане", — наголосив чиновник.

За словами глави Міноборони, коли потенційні недоброзичливці знатимуть, що на руках в українців легально перебуває певна кількість коротких стволів та іншої зброї, це буде додатковим фактором задуматися про те, яка ціна буде в агресії проти них.

Нагадаємо, що 4 березня 2021 року Верховна Рада відмовилася підтримати два законопроєкти про обіг цивільної зброї та боєприпасів, а також відправити їх на повторне перше читання. Один з них був внесений 44 депутатами, з яких 40 представляли фракцію "Слуга народу", а інший — представником "Голосу" Андрієм Шараськіним.

Причому якщо другий справді був рекомендований до відхилення профільним комітетом, який на той момент очолював нинішній міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, то перший законопроєкт комітет рекомендував схвалити.

Монастирський після цього повідомив, що депутати планують напрацювати новий законопроєкт про обіг цивільної зброї, але без урегулювання питання короткоствольної вогнепальної зброї. Тодішній нардеп висловив упевненість, що "питання вогнепальної зброї відкинуто", у цьому скликанні парламент більше не повернеться до нього, а зможе розглянути лише приблизно через три-п'ять років.

У вересні 2021 року, коли Монастирський очолив МВС, він також заявив, що, як співавтор нового законопроекту про зброю, виступає все ж таки проти легалізації саме короткоствольної зброї.