Росія планує привести до влади в Україні Мураєва, - МЗС Великобританії

Росія планує привести до влади в Україні Мураєва, - МЗС Великобританії
Росія планує привести до влади в Україні Мураєва, - МЗС Великобританії

МЗС Великобританії опублікувало прес-реліз у якому викладено план Росії щодо становлення в Україні проросійського уряду. Роль лідера, на думку британського зовнішньополітичного відомства, Москва відводить політику, лідерові партії "Наші" Євгену Мураєву.

Про це йдеться у заяві МЗС Великої Британії.

"У нас є інформація, яка вказує, що російський уряд збирається поставити в Києві проросійського лідера, оскільки він розглядає можливість вторгнення та окупації України. Як потенційний кандидат розглядається Мураєв", – йдеться у заяві МЗС Великобританії.

Крім того, у відомстві заявили, що російські спецслужби підтримують зв'язок з багатьма колишніми українськими політиками, зокрема колишнім першим віце-прем'єром (2012-2014) Сергієм Арбузовим, екс-главою АП Януковича Андрієм Клюєвим, екс-заступником секретарем РНБО Володимиром Сівковим. -прем'єром (2010-2014) Миколою Азаровим. Усі ці люди з 2014 року живуть у Росії.

"Деякі з них мають контакти з російськими розвідниками, які зараз беруть участь у плануванні нападу на Україну", - зазначають у МЗС.

Міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс заявила, що ця інформація "проливає світло на масштаби російської діяльності, спрямованої на підрив України, і дозволяє зрозуміти мислення Кремля".

"Позиція Великобританії щодо України також зрозуміла. Ми однозначно підтримуємо її суверенітет та територіальну цілісність у межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим. Україна — незалежна, суверенна держава", — заявила Ліз Трасс.

У МЗС Росії назвали цю заяву "дезінформацією", а також знову звинуватили країни НАТО в ескалації напруженості навколо України.

"Поширена МЗС Британії дезінформація - ще одне свідчення того, що саме  НАТО на чолі з англосаксами займаються ескалацією напруженості навколо України. Закликаємо МЗС Британії припинити провокаційну діяльність, перестати поширювати нісенітницю і сконцентруватися на вивченні історії", - заявили в МЗС Росії.

Також український політик Євген Мураєв спростував слова МЗС Великої Британії щодо підтримки з боку Росії. Він нагадав, що вже три роки перебуває під російськими санкціями, йому заборонено в'їзд на територію Росії як особі, яка становить загрозу національній безпеці, а активи його сім'ї в Росії заморожені.

"Як у британських спецслужб і МЗС це поєднується з тим, що мене нібито хоче Росія призначити главою "окупаційного уряду" – це питання до містера Біна", – сказав Мураєв.

Зазначимо, якби в Україні найближчим часом пройшли вибори президента, згідно з результатами опитування соціологічної групи "Рейтинг", проведеного 16-18 грудня 2021 року, за Євгена Мураєва проголосували б 6,9% українців.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що розглядає можливість створення тристороннього союзу між Британією, Польщею та Україною. Таким чином, Лондон має намір зміцнити тристоронні зв'язки на тлі російської агресії.