Створено альянс України, Великої Британії та Польщі

кулеба
Міністр закордонних справ України Дмитро Куліба. скріншот відео брифінгу

Про створення нового малого альянсу у складі України, Великобританії та Польщі міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив під час брифінгу з міністром закордонних справ Британії Ліз Трасс.

"Сьогодні ми маємо честь та задоволення повідомити про створення Україною, Великою Британією та Польщею нового тристороннього формату співпраці", - сказав Кулеба.

Новий альянс заснований на загальних засадах України, Польщі та Великобританії, прагненні цих країн зміцнювати безпеку, розвивати торгівлю та здійснювати конкретні дії.

Про створення цього тристороннього альянсу мали оголосити ще 2 лютого 2022 року в Києві,   коли столицю України відвідала Міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс. Проте вона отримала позитивний результат тесту на Covid-19 та залишилася вдома на самоізоляції. Внаслідок цього її візит, як і оголошення нового формату, перенесли.

Україна виступила з ініціативою створення формату, який стане частиною стратегії малих альянсів як проактивної зовнішньої політики України у жовтні 2021 року.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс заявила, що разом із союзниками Великобританія продовжуватиме підтримувати Україну і закликає Росію до деескалації ситуації, що склалася. За її словами, Кремль не засвоїв уроків історії.