У Берліні 9 годин тривала зустріч радників "нормандської четвірки": до загальних рішень не дійшли

єрмак переговори
Андрій Єрмак на брифінгу за підсумками зустрічі у Берліні. Скриншот in time Ukraine

У Німеччині завершилися переговори на рівні політичних радників лідерів країн, які беруть участь у Нормандському форматі, в яких Україну представляв голова Офісу президента Андрій Єрмак, повідомляє пресслужба ОП.

Це була друга зустріч із початку 2022 року. Переговори представників Німеччини, Франції, України та Росії тривали близько дев'ятої години.

Сторони підтвердили готовність продовжувати переговори у Нормандському форматі та погодилися, що необхідно розблокувати роботу Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Але при цьому не було ухвалено жодних рішень.

"Сьогодні ми не змогли дійти якогось спільного документу. Справді, майже дев'ять годин тривали ці переговори. Було б дуже добре, якби на другу зустріч у "нормандському форматі" після тривалої перерви ми змогли щось узгодити, таке бажання є, але сьогодні сталося як сталося", - заявив Єрмак на брифінгу за підсумками зустрічі.

Він висловив сподівання, що "на наступному засіданні ТКГ продовжиться робота над законами, передбаченими Мінськими угодами".

Раніше Андрій Єрмак заявляв, що комюніке, ухвалене за результатами зустрічі політичних радників на зустрічі наприкінці січня 2022 року, стало першим документом, який вдалося погодити з моменту проведення саміту лідерів "нормандської четвірки" у грудні 2019 року.

Головною проблемою під час попередніх раундів було те, що Росія наполягає на прямих переговорах України із представниками "Л/ДНР", а президент Володимир Зеленський упевнений, що зупинити війну на Донбасі допоможуть лише прямі переговори з Росією.