Жодних прямих переговорів України з сепаратистами не було і не буде – Єрмак

Жодних прямих переговорів України з сепаратистами не було і не буде – Єрмак
Жодних прямих переговорів України з сепаратистами не було і не буде – Єрмак

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак спростував повідомлення у низці ЗМІ про можливі прямі переговори з представниками сепаратистів Донбасу. Київ бачить за столом переговорів лише Росію як сторону конфлікту.

Про це він написав у Фейсбуці, коментуючи заплановану на сьогодні зустріч політичних радників "нормандської четвірки" у Парижі.

Як повідомило видання DW, на зустрічі радників лідерів “нормандської четвірки” 26 січня у Парижі Україну хочуть змусити визначити дату зустрічі з терористами так званих “Л/ДНР” для обговорення особливого статусу Донбасу.

За словами голови ОП, поки що конкретного порядку денного сьогоднішньої зустрічі немає.

"Про "новину" в українській версії одного з німецьких ЗМІ. На щастя, окремі медіа не формують порядок денний української делегації. І, відверто кажучи, останнім часом із вуст різних німецьких політиків звучали настільки суперечливі заяви, що не вважаю за потрібне це коментувати. Вважаю, що оцінку їм уже дало наше Міністерство закордонних справ”, – наголосив Єрмак.

Як зазначив Єрмак, давно не було зустрічей у Нормандському форматі, тому добре, що вона нарешті відбудеться.

"Можу сказати, про що планує говорити українська делегація. Ми говоритимемо про відновлення режиму повного припинення вогню, який, на жаль, працює з великими порушеннями. Говорити про гуманітарні питання, про відкриття пропускних пунктів та майбутню роботу Нормандського формату", — повідомив голова ОП.

Позиція України, яку багато разів висловлювали на різних рівнях, незмінна, вона відповідає українським інтересам, запевнив Єрмак.

За його словами, "жодних прямих переговорів із сепаратистами не було і не буде. А подібні вигадки з'являються завдяки маніпуляторам, які вже багато разів намагалися створити "зраду" на рівному місці: на режимі припинення вогню, обміні полоненими, роботі ТКГ".

Як нагадав керівник ОП цим маніпуляторам, "у Нормандському форматі право затверджувати будь-які документи мають лише лідери держав. Все інше – консультаційні моменти.

"Сьогодні ми відстоюватимемо українську позицію. Але її формуєте не ви, а український народ. Будь-які інсинуації чи маніпуляції — це інсинуації та маніпуляції людей, зацікавлених у зриві переговорів. На відміну від деяких політиків, ні бізнесу, ні переговорів ми з сепаратистами не ведемо і ніколи не вестимемо", — наголосив Єрмак.

Він заявив, що сьогодні кожен, хто створює новий фейк, має розуміти, що ставить під загрозу життя та здоров'я наших людей.

"Думайте головою, заспокойте вже свою жадобу до влади", — побажав Єрмак.

Зазначимо, Україну на переговорах на зустрічі радників лідерів “нормандської четвірки” 26 січня у Парижі представлятиме голова офісу президента Андрій Єрмак.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський на зустрічі з американськими сенаторами заявив, що Росія, яка проводить паспортизацію населення на окупованих територіях Донбасу, прагне створити привід для ескалації саме у вигляді "захисту російських громадян".

Раніше Зеленський заявив, що українська влада має піти на прямі переговори з Росією, щоб зупинити війну на Донбасі.