Глава Держдуми РФ дав хід ініціативі про визнання "ДНР" та "ЛНР": "Турбує захист життя співвітчизників"

в'ячеслав володін
В'ячеслав Володін. Фото: сайт Держдуми Росії

Голова Державної Думи Росії В'ячеслав Володін, який також входить до фракції пропрезидентської партії "Єдина Росія", вважає за необхідне обговорити з лідерами парламентських фракцій ініціативу про визнання проголошених на частині території України "Донецької Народної Республіки" та "Луганської Народної Республіки" як незалежних держав. Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Сергій Миронов уже заявив, що фракція "Справедлива Росія - За правду" готова підтримати проєкт. Лідер ЛДПР Володимир Жириновський висловився масштабніше. Думаю, депутатів від "Єдиної Росії" — вони неодноразово висловлювалися з цієї теми — також непокоїть питання захисту життя російських громадян" та співвітчизників, які проживають на території ДНР та ЛНР", — зазначив Володін.

За словами голови Держдуми, запропоноване фракцією Комуністичної партії РФ для розгляду питання "дуже серйозне та відповідальне".

"У зв'язку з цим правильно буде наступного тижня провести консультації з керівниками фракцій, обговорити цю ініціативу. Потім за підсумками  розглянути питання на Раді Державної Думи. Ми бачимо ігнорування Мінських угод президентом Зеленським. НАТО хоче окупувати Україну. І те, й інше може обернутися трагедією. Ми не маємо цього допустити", — висловився він.

При цьому Володін наголосив, що для нього "абсолютно очевидно одне, що необхідно шукати рішення щодо забезпечення безпеки" російських громадян, які проживають на території під контролем "ДНР" та "ЛНР".

Нагадаємо, що відповідний проєкт постанови внесли до Держдуми 19 січня перший заступник Володіна Іван Мельников, лідер КПРФ Геннадій Зюганов та ще дев'ятеро комуністів.

Варто зазначити, що "ДНР" та "ЛНР" проголошувалися у 2014 році в межах всієї території Донецької та Луганської областей України. Проте контролюють вони лише частину території, розглядаючи решту території як окуповану Україною.

Зокрема, наприкінці 2019 року в обох "республіках" було прийнято "закони про державний кордон", де проголошено, що вони межують із Запорізькою, Дніпропетровською ("ДНР") та Харківською ("ДНР" та "ЛНР") областями України. Таким чином, у разі визнання Росією даних утворень незалежними державами, вона також може почати трактувати політичну карту України аналогічним чином.

Нагадаємо також, що 18 січня український президент Володимир Зеленський на зустрічі з американськими сенаторами заявив, що Росія, яка проводить паспортизацію населення на окупованих територіях Донбасу, прагне створити привід для ескалації саме під виглядом "захисту російських громадян".