Радники лідерів "нормандської чвертки" підтвердили прихильність Мінським угодам

Радники лідерів "нормандської чвертки" підтвердили прихильність Мінським угодам

Радники лідерів "нормандської четвірки", у складі якої представники України, Росії, Німеччини та Франції, на зустрічі в Парижі 26 січня підтвердили прихильність  Мінським угодам і домовилися зустрітися через два тижні в Берліні.

Про це повідомляє Офіс президента.

Зазначається, що переговори "четвірки" тривали понад вісім годин.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак, який представляв Україну, заявив, що Нормандський формат вдалося реанімувати і навіть погодити комюніке про підтримку режиму зупинки вогню.

У комюніке представники Німеччини, Франції, України та Росії наголосили, що налаштовані зменшити поточні розбіжності для просування переговорного процесу.

Радники заявили, що підтримують безумовне дотримання режиму припинення вогню, про який було домовлено 22 липня 2020 року, незважаючи на розбіжності щодо інших питань виконання Мінських угод.

"Сторони також обговорили важливість активізації роботи Тристоронньої контактної групи та її робочих груп з метою швидкого прогресу у реалізації Мінських домовленостей", — йдеться у спільному комюніке.

Андрій Єрмак зазначив, що комюніке, ухвалене за результатами зустрічі, є першим документом, який вдалося погодити з моменту проведення саміту лідерів "нормандської четвірки" у грудні 2019 року.

За його словами, сторони мають багато розбіжностей щодо бачення виконання Мінських домовленостей, але є налаштованість просуватися у переговорному процесі.

"Сьогодні наша розмова була про війну на Донбасі, про Мінські угоди і про те, що розглядається в нормандському форматі. Але я абсолютно чітко заявив, що сьогодні ми очікуємо на деескалацію не тільки щодо окупованих територій, а взагалі на деескалацію навколо українських кордонів", — сказав Андрій Єрмак.

Він наголосив, що спільна заява щодо необхідності дотримання режиму припинення вогню — це хоч маленький, але крок уперед.

Також з'явився повний текст узгодженого усіма сторонами комюніке за підсумками зустрічі радників лідерів країн нормандського формату. Його опублікувала прес-служба Єлисейського палацу.

Так, підтверджено, що зустрітися сторони домовилися за два тижні в Берліні.

"Радники підтверджують, що Мінські домовленості є основою роботи нормандського формату і затвердили, що потрібно зменшити наявні розбіжності, щоб рухатися вперед. Вони обговорили важливість активізації роботи ТКГ та її робочих груп з метою якнайшвидшого просування в реалізації Мінських домовленостей. Вони домовляються зустрітися через два тижня у Берліні", — пише Єлисейський палац.

У свою чергу заступник керівника адміністрації президента Росії Дмитро Козак за підсумками зустрічі заявив, що розмова була "непростою, але відвертою". Він конкретизував, чого чекає від України до майбутньої берлінської зустрічі радників.

Йдеться насамперед про політичне врегулювання конфлікту та надання Донбасу особливого статусу в Конституції України.

"Не дочекавшись змістовних заяв з боку України, Донбас вніс пропозиції – законопроєкт щодо поправок до Конституції. Відповідей немає. Це суперечить всій логіці, мислимій і ні, щодо вирішення будь-якого конфлікту. Якщо люди хочуть домовитися про закінчення недружніх відносин у будинку, вони в насамперед обговорюють, як житимуть під одним дахом. Ми сподіваємось, що ця логіка була почута", — заявив Козак.

Нагадаємо, раніше Андрій Єрмак заявив, що Україна ніколи не піде на прямі переговори із сепаратистами. А президент Володимир Зеленський заявив, що українська влада має піти на прямі переговори з Росією, щоб зупинити війну на Донбасі.