У ЄС хочуть заборонити страхування суден, що перевозять російську нафту

У ЄС хочуть заборонити страхування суден, що перевозять російську нафту

Євросоюз у рамках шостого пакету санкцій проти Росії планує заборонити страхування танкерів, які перевозять російську нафту.

Про це пише газета The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

На думку експертів, прийняте ембарго на нафту саме собою швидше переорієнтує, ніж скоротить постачання російського чорного золота, і подовжить їхній шлях.

Нафтотрейдери та судновласники кажуть, що одним із найсерйозніших фінансових інструментів, які ЄС має у своєму розпорядженні для заподіяння шкоди російській економіці в цій ситуації, є заборона європейським компаніям страхувати танкери, які перевозять нафту з країни-агресора РФ.

Небагато компаній готові перевозити нафту незастрахованими танкерами, а заборона страхування вже успішно зупинила експорт іранської нафти десять років тому.

Проте великі судноплавні країни Греція, Кіпр і Мальта під час переговорів з приводу пропозиції про страхування висловили стурбованість. Щоб пом'якшити їх побоювання, заборона буде вводитись поетапно протягом шести місяців, повідомили джерела видання.

Зазначається, що заборона страхування ускладнить для Росії продаж нафти в Азію і підвищує ймовірність того, що ціни на нафту залишаться високими або зростуть.

Російські чиновники вже прогнозували, що видобуток нафти цього року може скоротитися на 17% через санкції Заходу. Аналітики кажуть, що значну частину родовищ нафти, які Росія зараз закриває, буде остаточно втрачено.

Нагадаємо, що члени Євросоюзу після довгих обговорень все ж таки прийняли шостий пакет санкцій проти РФ, яким передбачено часткове нафтове ембарго для Росії, а також відключення "Сбербанку" від системи Swift.

Але заборона на імпорт сирої нафти з РФ в ЄС почне діяти через півроку після набуття чинності санкцій, а заборона на нафтопродукти, залежність Європи від яких, зокрема, з постачання дизеля з РФ, особливо велика - через 8 місяців.

При цьому на постачання нафти через трубопровід "Дружба" до Угорщини   санкції не поширюються,