У Зеленського розповіли, як можна конфіскувати заморожені гроші РФ

У Зеленського розповіли, як можна конфіскувати заморожені гроші РФ

Механізм стягнення коштів Російської Федерації, які були заморожені на закордонних рахунках задля компенсації заподіяної шкоди, може бути реалізований шляхом підписання міжнародного договору.

Про це сьогодні, 25 квітня, заявив заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов. За його словами, гроші можна буде стягнути шляхом ухвалення відповідних законів у кожній юрисдикції, де вони були заморожені.

"Офіс президента разом із Міністерством юстиції розробив механізми стягнення коштів РФ, заморожених за кордоном задля компенсації заподіяної шкоди", заявив Смирнов.

Він зазначив, що є кілька планів реалізації.

Основний з них  підписання міжнародного договору, який передбачатиме зняття імунітету із коштів РФ та спрямування їх постраждалим громадянам та юридичним особам, а також на відновлення інфраструктури, розповів заступник глави Офісу президента.

У той же час Смирнов підкреслив, що план Б — це прийняття відповідного закону в кожній юрисдикції, де кошти були заморожені.

Заступник голови Офісу президента уточнив, що в деяких країнах такі законопроєкти вже підготовлені, цього тижня триватимуть переговори з міжнародними партнерами.

Раніше міністр юстиції Денис Малюська заявив, що за найоптимістичнішого сценарію Україна зможе отримати компенсації за руйнування від Російської Федерації наприкінці літа, і то тільки в тому випадку, якщо країни, де знаходяться кошти РФ, ухвалять закони про передачу їх Україні.

Перед цим прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що втрати України від повномасштабної військової агресії Росії з урахуванням уже завданих та майбутніх втрат у майбутньому становлять понад $1 трлн.