Україна розриває дипломатичні відносини з Сирією через визнання "ДНР" та "ЛНР"

Україна розриває дипломатичні відносини з Сирією через визнання "ДНР" та "ЛНР"
Дамаск. Фото: Depositphotos

Міністерство закордонних справ України рішуче засудило рішення Сирії про визнання "незалежності ДНР та ЛНР" і у відповідь на це вирішило розірвати дипломатичні відносини з цією країною. Про це йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Розглядаємо це рішення як недружній акт щодо України, посягання на її суверенітет та територіальну цілісність, грубе порушення українського законодавства, Статуту ООН та основоположних норм і принципів міжнародного права. Не маємо сумнівів, що сирійський режим намагається надати псевдосуб'єктності російським окупаційним адміністраціям на Донеччині та Луганщині на замовлення своїх кураторів в Кремлі", - сказано в ньому.

Водночас Україна заявляє про розрив дипломатичних відносин з Сирією без розриву консульських відносин, відповідно до статті 2 Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року.

Українська сторона також повідомляє, що розпочинає процедуру запровадження торговельного ембарго щодо Сирії, а також накладення інших санкцій щодо сирійських юридичних та фізичних осіб.

"Наша позиція чітка – ми максимально жорстко реагуємо на будь-які спроби підірвати суверенітет і територіальну цілісність України та захищаємо національні інтереси всіма доступними способами, зокрема і на дипломатичному фронті", - наголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

У МЗС при цьому нагадують, що закрили посольство України в Дамаску іще в 2016 році "у зв'язку із злочинами режиму Башара Асада проти сирійського народу", а в 2018 році наказали закрити посольство Сирії в Києві. Захист інтересів українців в Сирії здійснює українське посольство в Лівані.

Нагадаємо також, що Россія раніше відправила до Сирії кораблі с зерном, вкраденим на окупованій нею території України. Сама Україна ж вважає, що країни, які купують в Росії українське зерно, є співучасниками мародерства.

Джерело фото: ua.depositphotos.com