Україна та Німеччина виробили проєкт рішення щодо постачання зброї - Кулеба

Анналена Бербок та Дмитро Кулеба
Анналена Бербок та Дмитро Кулеба. Фото: скріншот трансляції пресконференції

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що під час його зустрічі з міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок сторони дійшли згоди та виробили проєкт рішення щодо постачання Німеччиною зброї Україні. Про це, як передає "Інтерфакс-Україна", він сказав на пресконференції після зустрічі.

"Щодо питання зброї, то так, безумовно, ми про це говорили. Як же ми могли про це не говорити? Але дуже важливо, що сьогодні ми, скажу дипломатично, говорили не тільки про те, що Німеччина не може зробити за тих або інших причин, але й про те, що Німеччина може зробити і про те, що вона має намір зробити для підтримки України безпосередньо у сфері оборони та безпеки", - сказав Кулеба.

Український міністр зазначив, що мав із колегою відверту розмову з цього питання, констатувавши, що позиції сторін "відрізняються".

"Але наше завдання з Анналеною полягає не в тому, щоб лаятися, а в тому, щоб шукати точки дотику та рішення. Думаю, що сьогодні ми знайшли і точки дотику, і проєкт рішення. Тепер чекатимемо на крок німецького уряду", - зазначив Кулеба.

Бербок, у свою чергу, заявила на пресконференції, що її країна готова зазнати високої економічної ціни у разі введення санкцій проти РФ, якщо та вирішиться на масштабне вторгнення в Україну.

"З огляду на тісні зв'язки моєї країни з партнерами, ми також готові понести високу економічну ціну, адже йдеться про безпеку України", - сказала вона.

За словами німецького міністра, підготовлені санкції проти Росії скоординовані між кількома країнами та є безпрецедентними.

"Я хотіла б висловити свою солідарність цим візитом і висловити абсолютно чітко, що ми все зробимо для того, щоб не відбулася подальша ескалація. Тому ми запланували низку жорстких заходів проти Росії. Ці санкції є безпрецедентними і скоординовані з усіма партнерами, заплановані з ними" - сказала Бербок.

Глава МЗС Німеччини зазначила, що Захід намагається продовжувати діалог з РФ, проте зараз кроки щодо демонстрації деескалації має зробити саме Росія.

"Ми разом із США та НАТО дали письмові відповіді, які дають чітко зрозуміти, що м'яч – на стороні Москви, від Москви зараз залежить розрядка ситуації. Сенс дипломатії – продовження діалогу та абсолютна чіткість у тому, що будуть наслідки, якщо справді дійде до подальшої агресії проти України", - зазначила вона.

Крім того, Бербок анонсувала візит до України до кінця лютого представника Німеччини з питань кібербезпеки для проведення комплексних консультацій з українською стороною, "щоб бути готовими до всіх ситуацій".

Нагадаємо, що перед Новим роком Бербок заявила, що зараз пріоритетним завданням її країни у російсько-українському питанні є недопущення військової ескалації, не ставши відповідати на питання про можливість постачання зброї в Україну.

Перед цим німецьке видання Bild повідомило подробиці торішньої історії з блокуванням Німеччиною постачання озброєння Україні через Агентство НАТО з підтримки та постачання. Наголошувалося, що Україна заплатила на початку 2021 року за 90 великокаліберних снайперських гвинтівок Barrett M82 зі США та 20 комплексів протидії дронам EDM4S-UA з Литви.

Однак у травні їхнє постачання було заблоковано Німеччиною та Нідерландами. Причому останні виступили проти нібито тільки на прохання сусідньої країни, яка не хотіла виявитися єдиною з такою позицією, до того ж таке блокування нібито ініціювала особисто тодішній канцлер Ангела Меркель.

Зазначимо, що незабаром після цього блокування президент України Володимир Зеленський демонстративно прийняв у себе нинішнього віцеканцлера Роберта Хабека, який тоді був в опозиції до чинного уряду Меркель, і подякував за його позицію щодо підтримки надання Україні летального озброєння. При цьому про саму Меркель Зеленський тоді сказав, що "очікував від неї більшого" у питанні допомоги Україні.

Проте після приходу "Зелених" до влади у рамках коаліції із Соціал-демократичною партією Німеччини їхня позиція про надання Україні озброєння змінилася на протилежну.

Нагадаємо також, що 24 січня профільні комітети Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу та зовнішньої політики та міжпарламентської співпраці виступили з відкритим зверненням до Бундестагу, в якому у скривдженому тоні закликали німецьких колег якось вплинути на політику уряду Німеччини щодо надання зброї Україні.

Після цього Бербок пояснила, що бажання Німеччини зробити все можливе для запобігання новій військовій ескалації виходить з її історичної відповідальності і за Україну, і за Росію, і за інші країни колишнього СРСР через діяння, вчинені Німеччиною під час Другої світової війни.