В Україні військовослужбовцям можуть заборонити висловлювати думку про командування — законопроєкт

зсу
Бійці ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №7271 щодо реалізації права військовослужбовців на вільне вираження поглядів та переконань.

Законопроєкт подала група народних депутатів на чолі із Федором Вениславським. Документ пропонує внести зміни до закону "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей".

Зокрема, у проєкті йдеться, що військовослужбовці, військовозобов'язані та резервісти, покликані на збори, не мають права оприлюднювати та/або поширювати у ЗМІ та соцмережах інформацію, пов'язану з виконанням обов'язків військової служби, а також погляди та думки щодо діяльності вищого військово-політичного керівництва держави та інших командирів.

Заборонено також розголошення відомостей про розташування військових об'єктів та переміщення озброєння, військової техніки чи особового складу.

Законопроєкт передбачає й зміни у законі "Про інформацію" у тому, що подібні висловлювання військових не охоплюються змістом поняття оцінної думки.

Нардепи також зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7265, згідно з яким чоловіки, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації, будуть зобов'язані повернутися до України під час війни.

У Раді зареєстрували і законопроєкт, який передбачає кримінальну відповідальність за незаконне перетинання державного кордону України в особливий період або під час воєнного стану.