Зеленський провів телефонні переговори із генсеком НАТО Столтенбергом: обговорили безпеку України

Зеленський провів телефонні переговори із генсеком НАТО Столтенбергом: обговорили безпеку України
Володимир Зеленський провів переговори зі Столтенбергом. Фото: прес-служба ОП

Президент України Володимир Зеленський увечері 10 лютого провів телефонні переговори з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Сторони обговорили ситуацію з безпекою в Україні та на її кордонах. Про це повідомив Столтенберг у Twitter.

"Поговорив з президентом Зеленським про нарощування російської військової могутності в Україні та навколо неї. НАТО продовжить надавати політичну та практичну підтримку нашому шановному партнеру. Ми закликаємо Росію до деескалації та йти шляхом діалогу, щоб знайти мирне рішення", — зазначив генсек НАТО.

Пресслужба Офісу президента України повідомила, що Зеленський та Столтенберг також обговорили Мадридський саміт НАТО, призначений на червень 2022 року. Зокрема, сторони проговорили формат участі України у саміті та обмінялися очікуваннями результатів.

Крім того, в ОП зазначили, що президент і генсек повідомили один одному актуальну інформацію про дипломатичні заходи, які вживає українська влада та НАТО у відповідь на загрози з боку Росії.

Зазначимо, що напередодні Зеленський закликав НАТО відверто сказати про те, буде Україна в НАТО чи ні.

Зеленський наголосив, що НАТО має вирішити питання з Україною через загрозу з боку Росії. Тому гарант чекає відповіді від альянсу найближчим часом з огляду на нинішні реалії.

При цьому у пресслужбі гаранта не вказали, обговорювали сторони членство України в альянсі чи ні.

Водночас генсек НАТО Єнс Столтенберг напередодні заявляв, що НАТО прийняло рішення про те, що Україна та Грузія стануть членами альянсу ще у 2008 році. При цьому організація ще не вирішила, коли це станеться.

Зазначимо, що про це Столтенберг нагадує на тлі вимог РФ виключити можливість вступу України до НАТО.