Іпотека в Україні: за рік кількість кредитів на житло зросла вдвічі

Порівняно з відповідним періодом минулого року нове іпотечне кредитування подвоїлося за кількістю договорів
Фото: Depositphotos

У листопаді 2021 року 22 банки видали 1 тисячу 25 іпотечних кредитів на загальну суму 845 млн грн.

Як повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ), лише за 11 місяців 2021 року банки видали 9,7 тисячі іпотечних кредитів на загальну суму 7,9 млрд грн.

Порівняно з відповідним періодом минулого року нове іпотечне кредитування подвоїлося за кількістю договорів та зросло у 2,4 рази у грошовому вимірі.

У Нацбанку зазначають, що нові кредити на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості залишаються головним двигуном ринку: у листопаді їхня частка становила близько 90% від усіх наданих іпотечних кредитів.

При цьому ринок іпотечного кредитування залишається концентрованим: п'ять найбільш активних банків уклали 90% нових угод.

За даними НБУ, середня сума договору в листопаді зросла до 824,8 тисячі гривень у порівнянні з 803,9 тисячі гривень у жовтні.

Середньозважена ефективна ставка за іпотечними кредитами склала у листопаді 15,5% на первинному ринку та 13,5% – на вторинному. Незважаючи на те, що в листопаді порівняно з жовтнем ставки дещо зросли, з початку року вони все ж таки знизилися на 1,4 на 0,4 відсоткових пункта відповідно.

У НБУ наголосили, що щомісячні результати опитування банків – самооцінка банками власних іпотечних портфелів. Тому вони можуть не співпадати з офіційною статистикою, розміщеною на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку у розділі "Статистика".

Відмінності обумовлені насамперед використанням банками управлінської звітності з метою складання таблиці даних із іпотечним портфелям. Такий підхід точніше відбиває тип застави за кредитом, отже, і сутність класифікації кредитів.

Нагадаємо, 1 грудня президент Володимир Зеленський під час свого виступу у Верховній Раді заявив про запуск програми "Українська мрія" із видачею кредитів за ставкою 5%.

Раніше Кабінет міністрів уже вніс у програму "Доступна іпотека 7%" зміни, які потенційно розширюють можливості для тих, хто бажає їй скористатися. Так, до неї включили фізичних осіб-підприємців із річним доходом до 50 млн грн.

Нові умови дозволять таким дрібним підприємцям отримувати беззаставні кредити у сумі до 1 млн грн із їх компенсацією державою до рівня ставки 12%. Учасники ринку нерухомості оцінили, що нові умови можуть збільшити кількість виданих кредитів на 10-15%.

Джерело фото: Depositphotos