Легко кинути палити: колишні курці про те, як їм вдалося позбутися залежності

Легко кинути палити: колишні курці про те, як їм вдалося позбутися залежності

Декілька колишніх курців розповіли Delo.ua, як вони змогли позбутися цієї залежності після багаторічного куріння сигарет і як змінилося їхнє життя після відмови від куріння

Понад 60% українських курців викурюють свою першу цигарку у віці до 18 років, йдеться у даних дослідження Глобального опитування дорослих про споживання тютюну (GATS) та Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну (GYTS), проведеного у 2017 році.

Серед підлітків, які спробували курити тютюнові вироби у віці 13-15 років, майже 15% є нинішніми споживачами тютюнових виробів, а серед тих, хто спробував курити у віці 15-17 років, 22% залишаються курцями. Ці дані свідчать про те, що перші спроби куріння сигарет у шкільному віці призводять до глибокої залежності, яка триває протягом багатьох років і навіть може все життя.

Інфографіка: Юрій Давидов/Delo.ua

Історії багатьох курців про прихід до цієї залежності дуже схожі. Перша сигарета, викурена за гаражами в компанії старших хлопців, для підвищення свого статусу. Потім одна сигарета на день. Далі перша куплена власноруч пачка, що в результаті перетворюється на системну звичку та залежність.

З більшою ймовірністю курцями стають люди, у яких курять друзі або близькі, адже молоде покоління любить наслідувати людей старшого віку, членів сім'ї, зірок та кумирів.

Кидай курити, або я оголошу голодування!

Існує велика різниця, як люди починали курити 15-20 років тому, що їх підштовхнуло до цього, і чому вони це роблять зараз. У минулому часто це було наслідування комусь, спроба влитися в колектив і бути як усі, тому що палило практично все оточення. Зараз люди починають курити частіше тому, що вважають це... модним (хоча і раніше цей фактор теж був присутній)

Виконавчий продюсер у FOXXSTUDIOS Вадим Лисиця почав курити саме через бажання наслідувати дорослих.

"У юнацькій свідомості це було наслідування собі подібним, тому що у нас курили практично всі. Також курив мій батько. Але я, будучи дитиною, змусив його кинути палити шляхом ультиматуму. У нього були проблеми зі здоров'ям, і я сказав, що якщо він не кине курити, то я оголошу голодування. Він злякався і покинув», — згадує Лисиця.

Однак пізніше, у юнацькому віці, Вадиму дуже сподобалася реклама сигарет з усім відомим ковбоєм Мальборо.

"Я побачив крутого ковбоя Мальборо, і цей образ відобразився в моїй юнацькій свідомості. Я вважав, що бути таким - це круто і модно. У сукупності всі ці фактори призвели до того, що я почав курити. Перші викурені в 9-10 класах цигарки здавались жахливими і мені було навіть погано, але потім я втягнувся, і куріння деякий час мені подобалося», — каже продюсер.

Вадим вважає, що повноцінно почав курити, коли купив першу пачку цигарок. Це було першому курсі інституту. І так тривало вже після закінчення вузу.

Після інституту Лисиця пов'язав своє життя із творчістю. Як уже було сказано, сьогодні він обіймає посаду виконавчого продюсера у FOXXSTUDIOS. Працювати завжди доводилося багато і важко, часто у стресовій обстановці. Це призвело до того, що Вадим уже викурював по дві пачки на день, особливо на зйомках кліпів.

Виконавчий продюсер у FOXXSTUDIOS Вадим Лисиця. Фото: Instagram Вадима Лисиці

Перші спроби кинути палити були 2008-2009 року. Вадим якийсь час не курив, але потім зірвався. Вдруге був у 2015 році, але через три роки помірності згубна залежність перемогла, і Вадим знову почав курити. Однак через якийсь час з'явилися перші "дзвіночки", що потрібно кинути палити самому і назавжди.

"Є приказка: якщо в 40 років ти прокинувся і в тебе нічого не болить, значить ти помер. У 40 років я зрозумів, що організм втомився і болить. Я відразу зрозумів, звідки "ноги ростуть". Плюс з'явилася задишка, головний біль, кашель, і я свідомо прийшов до того, що треба кидати. Тепер у нашому колективі я єдиний, хто кинув палити", - наголошує Лисиця.

Незважаючи на кілька невдалих спроб кинути палити, Вадим зазначив, що остаточно дійти цього рішення було не складно, а навпаки. Він викурив цигарку, загасив її і ті, що залишилися в пачці, просто викинув. З того моменту минуло два місяці, але він переконаний, що більше в його житті цигарок не буде, незважаючи на те, що він курив 27 років.

"Жодних складнощів і глибоких серйозних негативних емоцій у мене не було. Також не було фізичної залежності, агонії та страхів через відмову від цигарок. Все навпаки, тому що переді мною відкрився новий світ, коли я перестав бути залежним. До того ж, у мене з'явилося багато часу, і найцікавіше - стреси я став переживати набагато легше. Єдине, з чим довелося поборотися - це зі звичкою щось тягнути в рот, але через два тижні вона пройшла", - згадує він.

За його словами, час, який він витрачав на куріння цигарок, наразі виділено для аналізу життєвих ситуацій. Після того, як Вадим перестав курити, покращилося його самопочуття, з'явилася легкість: у свої 46 років він почувається, за його словами, на 25. Також під час спортивних тренувань покращилися його показники, зникла задишка, збільшилася працездатність, з'явилося більше часу, а по вранці завжди світла голова. У результаті більше плюсів, ніж навпаки.

"Якщо ви усвідомлено розумієте, що це заважає, мучить, негативно позначається на здоров'ї, то треба зрозуміти, що куріння не покращує ваше життя. Кидати потрібно відразу і зараз, не чекаючи якогось зручного випадку, тому що його не буде. Якщо складно кинути і психологічно ви до цього не готові, тобто прекрасна книга Аллена Карра "Легкий спосіб кинути палити", яка багатьом допомогла. вважаю, що вдихати тютюновий дим - це те саме, що підійти до вихлопної труби автомобіля і подихати цими газами", - резюмує Вадим.

У 90-ті це банально було модно

Архітектор особистих брендів, продюсер та медіамен Денис Путінцев, як і багато дітей пострадянського часу, почав курити, щоб здаватися модним. Юнаком він разом із друзями ховався на будівлях, у під'їздах, за школою, щоб ніхто з дорослих не помітив його курцям. Але головною метою було показати себе перед однолітками дорослим та скуштувати цей заборонений плід.

У школі Денис був відмінником, а вдома зразковим сином, тому курив він небагато, бо боявся батьків, і не хотів псувати про себе їхнє враження. Однак після вступу до інституту все змінилося. Він залишив батьківський будинок, за межами якого куріння переросло у залежність.

"Сигарета була способом соціалізації та комунікацій, тому близько двох років я курив для того, щоб соціалізуватися зі "зграєю", з якою на той момент спілкувався. Це були рокери і абсолютно всі вони курили. Я розумів, що це було прагнення жити тим життям"., якою жили вони. Зараз аналогічна ситуація, коли багато хто стежить за життям зірок у Instagram, копіюють їхню поведінку, бажаючи жити так само. Але часто те, що публікується в соціальних мережах, — не справжнє життя», — зазначив Денис.

Архітектор особистих брендів, продюсер та медіамен Денис Путінцев. Фото: з особистого архіву Дениса Путінцева

На превеликий жаль, багато зірок шоу-бізнесу в соціальних мережах демонструють не лише "ідеальне" життя для наслідування, а й пропагують куріння сучасних девайсів — найчастіше в рамках рекламних кампаній. Наприклад, сьогодні артисти Валерій Харчишин та Дантес активно рекламують споживання пристроїв із нагрівання тютюну IQOS, а телеведуча Леся Нікітюк – Glo. В результаті молодь, яка ще не здатна тверезо та відповідально проаналізувати, що є погано, а що добре, а просто переймає досвід дорослих, тим більше тих, на кого вони хочуть бути схожі, активно "підсідає" на куріння вказаних чи інших девайсів.

Згодом Денис Путінцев все ж таки вирішив кинути палити, і подібних спроб у нього було кілька. За його словами, це швидше були емоційні пориви, а не серйозний намір позбавитися згубної залежності.

"Це як з алкоголем. Коли переп'єш і обіцяєш наступного дня, що "Більше ніколи в житті!". Так було і з цигарками", - каже він.

Остаточно кинути палити Денису вдалося 2006 року після фестивалю "Таврійські ігри". Наступного дня після активних ливань Денису просто не хотілося курити.

"Такі методи я нікому не раджу, але мені справді не хотілося курити день, два, три... Після чого я собі дозволив закурити, але тільки коли сильно захочеться. Проте до сьогоднішнього моменту цього не сталося. Вважаю, що мені вдалося кинути тому, Що я собі не забороняв, і це просто стало нецікаво", - згадує продюсер.

Думки закурити з'являлися протягом року, але потім і вони пішли, тому що прийшло усвідомлення, що жити без цигарок реально, як і без алкоголю. Виходячи зі свого досвіду, Денис впевнено спростовує теорію, що при відмові від куріння трясуться руки, з'являється зайва вага або "згортаються вуха" - цього всього не сталося. Іноді йому снилися сигарети і кілька разів було слиновиділення, коли курили інші, але переконаний, що все це на підсвідомому рівні.

"На своєму прикладі можу сказати, що жити без згубних звичок можна і потрібно. Таким чином глобально чиститься оточення і стає зрозуміло, з ким тебе пов'язували саме ці звички. Також відмова від куріння заощаджує гроші, час зберігає здоров'я, і за підсумком плюсів набагато більше, ніж мінусів", - запевняє Денис.

Принцип солоного огірка

Комерційний директор "Концерн РРТ", бізнес-консультант Андрій Козачек теж почав курити, коли навчався на першому курсі університету. Залишивши батьківський будинок, він одразу відчув себе дорослим, а цигарка в зубах на той час була ідентифікатором дорослості. Тоді палили всі його однокурсники.

"Я, як зараз, пам'ятаю, що на новий рік купив цілий блок цигарок, і з того моменту почалося моє активне куріння. Коли всі довкола курять, а з погляду психології, ти копіюєш своє оточення, шансів не курити практично немає. Це як принцип солоного огірка, коли свіжий огірок кидаєш у банку із солоними, то рано чи пізно він теж просолиться”, – згадує Андрій.

Як і багато інших, Андрій не вважав, що має залежність від куріння. Для нього це було нормою, тому що всі довкола курили, у тому числі батько, дядько та інші родичі. У результаті він зробив висновок: мовляв, якщо всі дорослі курять, то закуривши, ти теж автоматично стаєш дорослим.

З кожним роком кількість викурених цигарок на день зростала. Після того, як цифра перевалила за півтори пачки, з'явилося перше бажання покинути.

"Я курив 14 років, але коли вже пачки на день перестало хапати, зрозумів — настав час кидати. До речі, я помітив, що коли людина починає курити, то в неї відразу ж з'являється думка, як потім кинути", — розмірковує Андрій.

Також прийшло усвідомлення, що куріння – це не їжа та не вода, без яких людина не може жити. Та й негативний вплив на організм ніхто не скасовував. У результаті Андрій кинув палити, але без використання будь-яких методик, оскільки вважає їх неефективними. За його словами, це більше про мотивацію, якої часто людям не вистачає.

Комерційний директор "Концерн РРТ", бізнес-консультант Андрій Козачек. Фото: з особистого архіву Андрія Козачека

"Я потрапив на тижневий тренінг особистісного зростання, де одним із правил було відмовитися від усіх згубних звичок на момент його проходження. Тобто від тих речей, які можуть змінити свідомість. Тому я пообіцяв собі зав'язати із цигарками. Проте були хлопці, які все одно продовжували палити та ховалися по кутках, щоб їх не помітили”, — згадує Андрій.

Через тиждень він зрозумів, що за цей час він не мав ні фізіологічної тяги, ні інших неприємних відчуттів. Він зробив висновок, що ламання при відмові - це перебільшення, і що без цигарок можна і треба жити. Плюс на той момент його синові було трохи більше року, а це той самий вік, коли діти починають ставити запитання. Андрій упіймав себе на думці, що не зможе пояснити синові процес куріння і для чого він це робить. Це ще більше мотивувало не курити.

З того часу минуло 19 років і досі йому не хочеться курити. Андрій упевнений, що завдяки його відмові від цигарок сьогодні не палить і його 20-річний син, оскільки батько не подавав йому поганого прикладу.

Що, на думку героїв, допоможе змусити українців кинути палити

Усі герої нашої публікації вважають, що державі потрібно створити умови, щоб курити було некомфортно та складно. В Україні, на думку тих, хто кинув палити, має працювати правило, як у багатьох країнах, де державою було створено атмосферу нетерпимості до куріння.

Так, за даними дослідження Глобального опитування дорослих про споживання тютюну (GATS) та Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну (GYTS), завдяки вжиттю необхідних заходів щодо контролю над тютюном за сім років (2010-2017 роки) в Україні поширеність куріння скоротилася серед дорослих. віці 15+ на 20%, а серед підлітків – на 23%.

Однак нинішніх обмежувальних норм щодо заборони куріння в громадських місцях або заборони на продаж цигарок та електронних тютюнових пристроїв неповнолітнім, вочевидь, недостатньо для того, щоб скоротити кількість курців у країні. Тому Верховна Рада сьогодні розглядає "антитютюновий" законопроект №4358, яким, зокрема, передбачено заборону куріння пристроїв для нагрівання тютюну в громадських та на робочих місцях, прирівнюючи їх до цигарок. З огляду на досвід інших держав ця норма може суттєво вплинути на ситуацію з курінням в Україні.

Наталія Лошакова, спеціально для Delo.ua в рамках спецпроекту " Без смол та нікотину "

Читайте також: Багатим країнам здоров'я, бідним – смерть: як у світі борються з електронними цигарками