Багатим на країни здоров'я, а бідним — смерть: як у світі борються з електронними цигарками

Багатим на країни здоров'я, а бідним — смерть: як у світі борються з електронними цигарками

Спочатку електронні сигарети вважалися менш небезпечною альтернативою традиційним, проте останнім часом все більше досліджень констатують: від них, а особливо ароматизованих е-сигарет, шкода для здоров'я не менша, а то й більша.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, куріння тютюну насамперед поширене серед найбідніших верств населення та серед країн із низьким рівнем доходу громадян. І це, у свою чергу, ще більше погіршує їхнє економічне та соціальне становище. З 1,3 мільярда курців у світі близько 80% живуть у країнах з низьким і середнім рівнем доходу, а майже 226 мільйонів — і за межею бідності.

Куріння посилює бідність, оскільки люди витрачають частину свого бюджету на покупку цигарок. Ці гроші вони могли б використати для задоволення базових потреб — купівлю продуктів харчування, оплату житла, а також самоосвіту або навчання дітей.

"У Бангладеш за гроші, які витрачаються на тютюн, 10,5 мільйона людей могли б краще харчуватися. У цій країні в сім'ях курців на тютюн йде вдесятеро більше грошей, ніж на освіту. В Індії, у Бомбеї, бездомні витрачають на тютюн набагато більше грошей, ніж на їжу та інші потреби. У Нігері 40% заробітку студента або робітника йде на цигарки", - розповідає Дуглас Беттчер, колишній керівник Ініціативи боротьби з споживанням тютюну ВООЗ.

Крім шкоди здоров'ю, куріння тютюну тягне за собою економічні втрати, які виражаються у вигляді витрат на охорону здоров'я, пов'язаних з лікуванням захворювань, викликаних вживанням тютюну. Смертоносний вплив тютюнової промисловості обходиться світовій економіці більш ніж $1 трильйон щорічно у вигляді витрат на охорону здоров'я.

Близько 5 мільярдів людей зараз живуть у країнах, де запроваджено обмеження щодо куріння: це або медичні попередження на цигаркових пачках, або збільшення вартості акцизу, заборона реклами тощо. Темпи поширення антитютюнових заходів у цих країнах різні, при цьому станом на 2019 рік 59 країн так і не ввели жодних антитютюнових заходів на найвищому рівні.

Новий звіт Всесвітньої організації охорони здоров'я показує, що деякі заходи регулювання ринку тютюнових виробів не стосуються нових видів виробів для куріння як електронні сигарети, вейпи та інші девайси. Ці продукти часто продаються дітям та підліткам тютюновими компаніями з використанням тисяч різних привабливих ароматів та заяв, які вводять в оману курців, які думають, що такі продукти менш шкідливі.

В результаті у ВООЗ висловили стурбованість масовим споживанням електронних сигарет, вейпів, IQOS та Glo, особливо серед молоді.

Україна серед активних споживачів

За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, поширеність куріння електронних сигарет та тютюнових виробів електричного нагріву (ТІЕН) у 2020 році в Україні значно зросла порівняно з попереднім роком.

Так, серед українських чоловіків, які є сьогоднішніми курцями, частка тих, хто вживає електронні сигарети, за останній рік збільшилася з 3,9% до 6,4%, а серед жінок цей показник зріс з 5,8% до 13,2% відповідно.

Кількість курців "айкосів" та "гло" в Україні за останній рік також збільшилася серед чоловіків з 1,5% до 6,1%, а серед жінок - з 3,4% до 10,5%. Це при тому, що загальна поширеність щоденного куріння серед дорослих віком 18 років і старше в Україні залишається на тому ж рівні і становить 23,1% у 2020 році проти 24,2% у 2019 році. Зростання кількості курців у нашій країні спостерігається лише серед молоді віком до 30 років: якщо у 2019 році в Україні серед усіх курців було 27,6% молоді, то у 2020 році ця цифра зросла до 30,4%.

Таким чином виходить, що українці дедалі частіше переходять із куріння звичайних сигарет до куріння електронних. Здебільшого це відбувається через відсутність законодавчого регулювання реклами та продажу електронних сигарет та пристроїв для нагрівання тютюну в Україні: електронні девайси для куріння сьогодні в Україні "почують" себе набагато вільніше, ніж цигарки.

Однак перші кроки щодо боротьби з курінням електронних сигарет серед молоді передбачені у Законі України № 1019-IX про посилення відповідальності за порушення продажу електронних сигарет дітям, який набув чинності 1 січня 2021 року.

Законом передбачено заборону на продаж неповнолітнім електронних сигарет та рідин для них, а також пристроїв для нагрівання тютюну. Так, продавець повинен вимагати у покупця документ, що засвідчує його повноліття, якщо у нього виникли сумніви щодо цього.

За порушення правил торгівлі тютюновими виробами, електронними сигаретами та рідинами, що використовуються в них, тютюновими виробами для електричного нагріву закон передбачає штраф від 6,8 тисяч до 13,6 тисяч гривень. Якщо ж людина порушить цей закон протягом року повторно, на нього чекає адміністративне стягнення на суму від 13,6 тисяч до 23,8 тисяч гривень з конфіскацією предметів торгівлі.

Інфографіка: Тетяна Кравченко/Delo.ua

Крім цього, українські законодавці у питанні регулювання обігу електронних сигарет в Україні йдуть ще далі. Вже в першому читанні Верховна Рада ухвалила законопроект №4358 про охорону здоров'я населення від шкідливого впливу тютюнових виробів, електронних сигарет та трав'яних виробів для куріння. Цим законопроектом передбачено заборону на рекламу електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, а також пристроїв для нагрівання тютюну ("айкос", "гло" та інші).

Зокрема, депутати пропонують заборонити куріння, вживання та використання у громадських місцях електронних сигарет, пристроїв для нагрівання тютюну та кальянів. Це можна буде робити лише у спеціально відведених для цього місцях. Якщо депутати у другому читанні проголосують за цей законопроект, то в Україні ринок тютюну загалом буде під жорстким контролем.

Жорстке регулювання у багатих країнах

У багатих країнах сьогодні активно проводять дослідження, наскільки електронні сигарети, що так швидко набули популярності у світі, згубно впливають на здоров'я людини. І вводять норми щодо регулювання даної тютюнової продукції.

Як наголошується в результатах дослідження AARC (Американська асоціація респіраторної допомоги — Delo.ua), використання електронних сигарет та інших систем доставки нікотину серед старших і середніх шкіл, що вчаться, досягло масштабів епідемії. Результати наукових досліджень, які проводяться в США регулярно, показують, що молодь особливо залучають ароматизовані електронні сигарети зі смаками мармеладу, манго та цукрової вати.

У 2017 році, за попередніми урядовими даними США, понад три мільйони учнів середніх та старших класів повідомили про використання електронних сигарет. Близько однієї третини підлітків заявили, що смакові якості були важливим чинником під час їхнього вибору. Пізніше, у 2019 році Національним відомством з дослідження тютюну в США серед молоді було доведено, що 97% молодих людей вважають за краще палити ароматизовані електронні сигарети.

США є величезним та привабливим ринком для будь-якого виробника. Однак, у випадку з електронними сигаретами державні органи США максимально і жорстко обмежують своїх виробників у продажах даної продукції, через що виходить, що Америка виробляє нові тютюнові продукти, але сама їх намагається не вживати, експортуючи електронні сигарети в інші, більш бідні країни.

Наприклад, компанія JUUL labs - американський виробник вейп-систем закритого типу - запустила продаж пристрою JUUL в США в 2015 році. 2018 року компанія вже займала 75% американського ринку електронних сигарет. Однак на піку популярності в 2019 році адміністрацією Президента США було заборонено продаж усіх електронних сигарет з нетютюновим смаком, включаючи м'яту та ментол. У 2020 році ці обмеження трохи пом'якшили, але багато фруктових смаків все ж таки потрапили під заборону реалізації через тиск з боку регуляторів, стурбованих наслідками для здоров'я від їх куріння. Таким чином компанія JUUL labs була змушена припинити продаж ароматизованих електронних сигарет на території Штатів.

Водночас у 2020 році Juul Labs припинив продавати більшу частину ароматизованих картриджів для вейпінгу в Канаді, крім картриджів зі смаками м'яти та тютюну. В інших країнах JUUL продовжує реалізацію своїх виробів, пропонуючи споживачеві різноманітні уподобання.

Ще одна глобальна американська тютюнова компанія Philip Morris, яка виробляє пристрій для нагрівання тютюну IQOS, довгі роки не могла пройти перевірки Food & Drug Administration (Адміністрації з контролю якості харчових продуктів та медикаментів, департамент Міністерства охорони здоров'я та соціальних служб США – Delo.ua). FDA знадобилося два роки, щоб розібратися та проаналізувати технологію, склад, вплив на здоров'я, потенційні ризики та побічні ефекти від куріння IQOS.

Лише у 2019 році, коли пристрій вже продавали у понад 50 країн світу, IQOS та стіки HEETS офіційно дозволили реалізувати на території США. Разом з тим IQOS, як і звичайні сигарети, в Америці повинні продаватися з попереджувальними написами, їх реклама на телебаченні, по радіо та друку повинна публікуватися на основі тих же обмежень, що й інша тютюнова продукція.

У заяві Управління контролю якості продуктів харчування та лікарських препаратів США йдеться, що це рішення не означає визнання та схвалення для реалізації систем нагрівання тютюну IQOS з боку відомства. Крім того, виданий виробнику дозвіл на реалізацію цієї продукції не дозволяє йому робити заяви про низький рівень ризику для здоров'я людини під час його використання.

Раніше у Philip Morris заявляли про те, що IQOS менш шкідливий для здоров'я, ніж звичайні цигарки та інші тютюнові вироби. Проте влада США визнала цю заяву неспроможною.

Вже в серпні 2021 року Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США заблокувало продаж понад 55 тисяч ароматизованих електронних сигарет, що стало першою забороною на електронні сигарети у Штатах з тих пір, як управління почало вимагати від виробників подавати заявки на передпродажну перевірку. у вересні 2020 року.

Управління видало накази про відмову в маркетингу продуктів з електронною системою доставки нікотину, заявивши, що вони загрожують громадському здоров'ю молоді в США. Так, із понад 55 тисяч продуктів, на які вплинуло це рішення і які ще не продані, не можуть бути випущені на ринок Штатів. А та продукція, яка вже представлена на ринку, має бути знята з продажу. У разі невиконання наказу його виконання буде реалізовано у примусовій формі.

Здоров'я майбутнього покоління під загрозою

У звіті CDC (Центр з контролю та профілактики захворювань у США — Delo.ua) йдеться про те, що електронні сигарети небезпечні для молоді, вагітних, а також дорослих, які нині не вживають тютюнових виробів.

У 2020 році 3,6 мільйона учнів середніх та старших класів у США використали електронні сигарети протягом останніх 30 днів, у тому числі 4,7% учнів середніх шкіл та 19,6% учнів старших класів. Це менше, ніж у 2019 році. Також у 2019 році 4,5% дорослого населення США курили електронні сигарети. Серед дорослих, які вживають електронні сигарети, 36,9% також паралельно курили сигарети, 39,5% курили раніше та 23,6% ніколи не курили.

Виходячи з цих даних можна дійти висновку, що поява у світі електронних сигарет спонукає молодих людей, які раніше не курили сигарети, почати вживати нікотин. Так, серед дорослих, які вживають електронні сигарети, відсоток, що ніколи до цього не курили сигарети, вищий серед осіб віком 18–24 років (56%) і нижче у старших вікових групах.

У Центрі з контролю та профілактики захворювань у США попереджають, що якщо людина ніколи не курила і почала вживати електронні сигарети, то це викликає звикання так само, як і у випадку з традиційними сигаретами. Але при цьому ще окрема шкода користувачам електронних сигарет зазнає аерозоль, яким людина дихає через пристрій і який містить шкідливі для організму нікотин, ароматизатори, а також леткі органічні сполуки та метали (нікель, олово та свинець), що спричиняють серйозні захворювання легень, у тому числі та рак. Більше того, через слабку вивченість електронних сигарет, що з'являються на ринку все більшому асортименті, споживачі можуть до кінця і не знати, що вони вживають.

В Україні частка курців електронних сигарет зросла, порівняно з попереднім роком. Фото: Delo.ua

Також електронні сигарети можуть спричинити ненавмисні травми. Як раніше повідомлялося, несправні батареї для електронних сигарет неодноразово ставали причиною пожеж та вибухів, багато з яких призводили до серйозних травм людей. Крім того, гостра дія нікотину може бути токсичною: не раз траплялося, що діти та дорослі отруювалися внаслідок ковтання, дихання або поглинання рідини від електронних сигарет через шкіру чи очі.

Нещодавно в журналі The Lancet були опубліковані висновки про шкоду куріння електронних сигарет, в яких стверджується, що крім проблеми нікотинової залежності, інгредієнти, що використовуються в ароматизаторах та добавках до електронних сигарет, такі як пропіленгліколь та рослинний гліцерин, також можуть бути шкідливими для здоров'я. При нагріванні ці добавки можуть утворювати різні сполуки, у тому числі формальдегід та ацетальдегід, які є канцерогенними для людини.

А найновіше дослідження Європейського респіраторного суспільства остаточно розвіяло міф про те, що електронні сигарети або системи нагрівання тютюну безпечніші за сигарети. Згідно з результатами дослідження, використання нікотинових вейпів викликає миттєве зростання тромбоутворення, погіршує здатність дрібних кровоносних судин розширюватися та скорочуватися, а також підвищує частоту серцевих скорочень та артеріальний тиск. За словами дослідників, ці ефекти аналогічні ефектам, що спричиняє куріння традиційних сигарет, і при тривалому використанні електронні сигарети можуть призвести до інсульту або серцевого нападу.

За словами голови Комітету Європейського респіраторного товариства з боротьби проти тютюну та професором дитячої респіраторної та екологічної медицини в Лондонському університеті королеви Марії (Великобританія) Джонатана Грігга, деякі люди можуть використати електронні цигарки, намагаючись кинути палити, бо вони продаються як безпечні. Однак це дослідження доповнює зростаючу кількість даних про шкоду електронних сигарет.

Боротьба поширюється світом

За даними Глобального центру належного управління в галузі боротьби проти тютюну (GGTC) станом на 2020 рік, 41 країна у світі заборонила продаж електронних сигарет. Серед них не лише багаті країни, а й країни із середнім статком, які почали дослухатися до рекомендацій та висновків наукових досліджень та ВООЗ про шкоду куріння електронних сигарет. Зокрема це Австралія, Аргентина, Бразилія, Індія, Японія, Північна Корея, Мексика, Катар, Сінгапур, Шрі-Ланка, Таїланд, Туреччина, Уругвай, Ватикан, Венесуела та інші.

Наприклад, у Сінгапурі — одній з найбагатших країн світу, запроваджено найжорсткіші заходи щодо регулювання електронних сигарет. До 2018 року в цій країні електронні сигарети були у вільному продажу, що особливо тішило туристів, які прилітають з усього світу. Але з 1 лютого 2018 року в державі запровадили кримінальну відповідальність за будь-яку форму продажу електронних сигарет, і сьогодні на покарання чекає також тих, хто використовує або зберігає вейпи. Вейперів у Сінгапурі чекає штраф у розмірі 2 тисяч сінгапурських доларів (близько $1500 США), а імпортерів та продавців вейпів чекає штраф у сумі $7500 США та 6 місяців в'язниці. Ті, хто вчинив злочин повторно, будуть покарані в подвійному розмірі.

Але так борються із розповсюдженням електронних сигарет далеко не скрізь. У 66 країнах світу на сьогодні все ще дозволено продаж електронних сигарет, хоч і з обмеженнями щодо заборони на відкритий продаж, рекламу тощо. Серед них: Польща, Болгарія, Австрія, Великобританія, Бельгія, Китай, Канада, Хорватія, Кіпр, Чеська Республіка, Данія, Єгипет, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Південна Корея, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Португалія, Румунія, Саудівська Аравія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, ОАЕ, Україна та інші.

Серед цих 66 країн, які дозволяють продаж електронних сигарет з обмеженнями, принаймні 32 додатково регулюють рівень концентрації нікотину в електронних рідинах. Наприклад, у країнах ЄС порогова концентрація становить 20 мг/мл, а також введена заборона на використання інгредієнтів (крім нікотину), що становлять ризик для здоров'я людини в нагрітій або ненагрітій формі нікотиновмісної рідини.

У деяких європейських країнах дозволяється парити вейп, але не в громадських місцях. Винятком є дві країни – Данія та Норвегія. У Данії в 2010 році запровадили повну заборону на електронні сигарети, а в Норвегії – на вживання рідин для вейпів, що містять нікотин.

По інших країнах світу поки немає достовірної інформації щодо дозволеності вживання електронних сигарет, проте з великою ймовірністю електронні сигарети зустрічаються або дозволені в багатьох країнах Африки та Латинської Америки, де досі зовсім немає конкретних законів, які дозволяють або забороняють електронні сигарети.

Наталія Лошакова, спеціально для Delo.ua

Читайте також у спецпроекті Delo.ua, Internews Україна та центру "Життя":

Пачка цигарок за 300 гривень: скільки українців кинуть палити за такої ціни?

Курити вже не модно: як принижують курців у Європі та збираються це робити в Україні