В Україні можуть почати вакцинувати від коронавірусу дітей від 5 років

В Україні можуть почати вакцинувати від коронавірусу дітей від 5 років
В Україні можуть почати вакцинувати від коронавірусу дітей від 5 років

В Україні вже навесні цього року можуть розпочати щеплення від коронавірусу дітей від п'яти років. Вакцинація від ковіду дітей від 12 років дозволена в нашій країні з осені минулого року.

Про це розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв'ю BBC News Україна.

За словами Кузіна, досвід інших країн показує, що вакцинація від коронавірусу дітей – це безпечно. Більше того, щеплення попереджають передчасну смертність, зокрема, на тлі важких соматичних захворювань.

"Рекомендацій європейської технічної групи експертів із щеплення дітей від 5 років ще не було. Тобто на рівні Європи таке питання не розглядали. Ми плануємо розглянути вакцинацію дітей від 5 років орієнтовно з квітня", — заявив Кузін.

Щодо дітей віком від 12 років, яким вже дозволено вакцинуватися від коронавірусу, в Україні вже прищепили 140 тисяч дітей від 12 до 18 років.

При цьому частота несприятливих випадків після імунізації дітей не більша, ніж серед дорослих.

"Якщо дитина має супутні захворювання — онко, астма, серцево-судинні, то я б радив провести щеплення, тому що перебіг хвороби у такої дитини може бути важким. Якщо дитина здорова, то рішення залежатиме від того, як часто ця дитина відвідує організовані колективи... Я радив би вакцинуватися. Це необхідно для персонального захисту", — резюмував головний санітарний лікар.

Зазначимо, президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів підготувати окрему програму виплати тисячі гривень за вакцинацію проти коронавірусу українцям віком 12-18 років, які пройшли повний курс вакцинації.

Нагадаємо, що днями в Україні схвалили бустерну дозу вакцини для всіх повнолітніх.