В Україні виявили новий варіант "Омікрону", який ще заразніший за звичайний, — український генетик Коляда

В Україні виявили новий варіант "Омікрону", який ще заразніший за звичайний, — український генетик Коляда
Олександр Коляда. Фото: Facebook вченого

Вчені виявили появу нових підвидів штаму коронавірусу "Омікрон": ВА.1, ВА.2 та ВА.3. Варіант ВА.2 назвали "Стелсом", та його вже виявили в Україні. Про це повідомив український генетик Олександр Коляда.

За його словами, присутність "Стелса" підтверджує дані, які отримав Інститут харчової біотехнології та геноміки Національної Академії Наук України.

"Варіант ВА .2 вже називають телсом ", але не в честь літери , а через те, що швидко поширюється. Він справді відрізняється від вихідного "Омікрону" новими мутаціями та як мінімум в Данії витісняє старий "Омікрон" зі швидкістю 30 000 випадків в день”,  розповів Коляда.

Вчені зауважили, що люди можуть повторно занедужувати "Омікроном". Генетик пояснює, що вдруге пацієнти хворіють на новий варіант штаму. "Стелс" більш заразніший за звичайний "Омікрон".

"Якщо в класичному варіанті "Омікрону" було 50 мутацій, то у " Стелса " їх 80. І ті з них, що значущі , вплинули на швидкість поширення, але не на тяжкість захворювання. Це те, що ми знаємо прямо сьогодні. Значить, поки що хвилюватися не варто, але новий варіант все ж з'явився”,  підсумував вчений.

Серед основних симптомів "Стелса" — висока температура, кашель, відсутність смаку та нюху. Перші країни, де виявили новий варіант "Омікрона", були африканські.

Основний штам коронавірусу "Омікрон" також виявили в Африці. Спочатку через нього країни почали посилювати карантинні заходи та закривати кордони, але пізніше паніка припинилася.

Більше того, наприклад, у Швейцарії вирішили, що варіант коронавірусу "Омікрон" не викличе нової хвилі захворюваності. Влада оголосила про поступове скасування карантинних обмежень, пов'язаних з пандемією Covid-19.