Найбільша в історії України — глава МВС про DDoS-атаку на держсайти та банки

хакер кібератака
Кібератака. Фото: Pikabu

Кібератака на банки та урядові установи, що була зроблена 15 лютого, стала найбільшою в історії України. Про це міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив у ході загальнонаціонального телемарафону "UA разом".

"Вчора сталася одна з наймасштабніших кібератак. Спробували "завалити" сайти державних органів, вкотре атакувати програму "Дія" та найбільші банки України. Цю спробу не вдалося здійснити" зазначив міністр.

Зараз додаток "Дія", державні банки та урядові сайти працюють безперешкодно, але підрозділи кіберполіції залишаються у максимальній готовності для відбиття нових атак.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на брифінгу також сказав, що ця DDos-атака є найбільшою в історії України, і на її проведення, за словами чиновника, витратили мільйони доларів.

У РНБО вважають, що атака відбулася, щоб чинити інформаційно-психологічний тиск. Фінансових втрат вона не завдала.

У Міноборони заявили, що DDoS-атака на сайт відомства тривала вранці 16 лютого, але ресурс працював.

Нацполіція відкрила кримінальні провадження за фактами кібератак.

Нагадаємо, хакери провели масштабні DDoS-атаки на додатки ПриватБанку та Ощадбанку. При спробі зайти до "Приват24" через мобільний додаток з'являвся напис "Відбулася помилка. Повторіть спробу пізніше". Не вдалося завантажити і платіжні картки. Не працювали банкомати, термінали самообслуговування та платіжні термінали Ощадбанку. Зникав доступ до сайтів Міноборони, ЗСУ та інших урядових порталів.